824 Ratings 9,3

Home / Nieuws / Welke vergoedingen voor tandprothetiek zijn er beschikbaar?

Welke vergoedingen voor tandprothetiek zijn er beschikbaar?

Philip | Tandtechniek

Benieuwd naar de vergoedingen voor tandprothetiek en tandtechnische behandelingen? In dit artikel zetten we een aantal vergoedingen voor tandprothetiek op een rij: de vergoeding van een kunstgebit, van reparaties aan het gebit en rebasing (het opnieuw passend maken van het gebit) en de vergoeding voor een klikgebit. Daarnaast gaan we in op het eigen risico en de eigen bijdrage, zodat u een goede inschatting kunt maken van de uiteindelijke kosten waar u rekening mee moet houden.

Vergoedingen voor tandprothetiek: kunstgebit

Heeft u een (nieuw) kunstgebit nodig? Er geldt vanuit de basis zorgverzekering een vergoeding van 75%, u betaalt zelf de overige 25% van de kosten. Het gaat hierbij dan om een wettelijk verplichte eigen bijdrage. De exacte kosten op basis van deze 25% hangen af van de uiteindelijke totale kosten van de behandeling. Lees hier meer over de kosten van een kunstgebit.

Vergoedingen voor tandprothetiek: reparaties en rebasing

Dient u uw kunstgebit of een prothese te laten repareren, of heeft een tandheelkundig expert u geadviseerd een rebasing uit te laten voeren? U kunt rekenen op 100% vergoeding vanuit de basis zorgverzekering. Dit betekent indirect ook dat er geen sprake is van een eigen bijdrage, u krijgt alle kosten vergoed. Na een reparatie of rebasing kunt u rekenen op een kunstgebit of een prothese die weer volledig goed zit en perfect past, zodat u daar op een prettige wijze gebruik van kunt maken.

gebitsprothese kosten
gebitsprothese kosten en vergoeding

Vergoeding van een klikgebit

Wilt u in aanmerking komen voor de vergoeding van een klikgebit? Houdt er rekening mee dat er strikte voorwaarden gelden, er dient een duidelijke noodzaak aanwezig te zijn. Een klikgebit is vanwege de implantaten duurder dan een regulier kunstgebit, waardoor verzekeraars niet staan de springen om de kosten ervan te vergoeden. Is er sprake van een noodzaak en dus recht op vergoeding? U kunt hierop rekenen vanuit de basisverzekering, in combinatie met een eigen bijdrage van € 125 per boven- of onderprothese. Daarnaast dient u rekening te houden met uw eigen risico. Wilt u een volledige gebitsprothese laten zetten? Dan betaalt u € 250 aan eigen bijdrage, plus uw eigen risico. Een aanvullende tandartsverzekering kan voor een verdere vergoeding van uw klikgebit zorgen.

Zoek een praktijk bij u in de buurt

Eigen risico en eigen bijdrage

U dient in verschillende gevallen rekening te houden met uw eigen risico en eigen bijdrage. Iedere verzekerde vanaf 18 jaar heeft een wettelijk verplichte eigen risico; in 2015 bedraagt dat € 375 per jaar. Daarnaast kunt u een vrijwillig eigen risico afsluiten, in ‘ruil’ voor een lagere prijs. U betaalt het eigen risico gedurende het jaar, zodra u dit heeft betaald neemt uw zorgverzekeraar de verdere kosten over.

Een eigen bijdrage geldt per behandeling of ingreep; het is een vergoeding voor een deel van de medische kosten die de zorgverzekeraar niet vergoedt. De hoogte van de eigen bijdrage binnen vergoedingen vanuit de basisverzekering wordt vastgesteld door de overheid en is daardoor voor iedereen gelijk. Een eventuele eigen bijdrage binnen uw aanvullende tandartsverzekering hangt af van de polisvoorwaarden die u bent overeengekomen.

Twijfelt u of tandprothetiek voor u de beste keuze is?

We begrijpen dat het een moeilijke beslissing kan zijn. Neem vrijblijvend contact met ons op!

Deel dit bericht

Philip Vink

Philip Vink
Algemeen directeur van Vink tandtechniek en Tandprothetiek. Allround tandtechnieker, gebitsprothese specialist. En klinisch prothese technieker. Gespecialiseerd in het maken en aanmeten van alle uitneembare voorzieningen zoals kunstgebitten, frames en alle constructies op implantaten zoals kunstgebitten op implantaten.

Opleidingen
2006-2010 Tandtechnicus, – Dutch HealthTec Academy, • 2011-2012 Tandtechnicus specialisatie prothese, – Dutch HealthTec Academy, • 2012-2014 klinisch prothese technicus, – UMC te Nijmegen, •2014 – heden jaarlijks meerdere cursussen op alle fronten van het vakgebied.