819 Ratings 9,3

Home / Nieuws / Is een slecht gebit nog te redden?

Is een slecht gebit nog te redden?

Een slecht gebit kan voor grote ergernissen zorgen. Niet alleen neemt uw zelfvertrouwen af bij slechte tanden en/of kiezen, ook uw kauwvermogen zal niet meer zoals vroeger zijn. Reden genoeg om iets aan uw gebit te laten veranderen! Om u een beeld te geven van de mogelijkheden, is het eerst belangrijk om te begrijpen wat we onder een slecht gebit verstaan. Het herstel van een zwak gebit met verschillende gaatjes vergt immers een andere aanpak dan een gebit waarin één of meerdere tanden en kiezen ontbreken. Wanneer u een of meerdere gaatjes heeft of wanneer het tandvlees in uw mond ontstoken is, kunt u in veel gevallen terecht bij uw tandarts. De tandarts zal de bacteriën uit de gaatjes boren, zodat verdere complicaties aan uw gebit worden voorkomen. In veel gevallen is het probleem hiermee verholpen! Ook bij ontstoken tandvlees kan de tandarts u van hulp voorzien. Bij ontstoken tandvlees is het vaak belangrijk om op een andere manier te poetsen en verzorgen. De kans is namelijk groot dat de problemen zijn ontstaan door gebrekkig onderhoud en/of slecht poetsen.

Een gebit met ontbrekende tanden en kiezen, wat nu?

Naast een gebit met gaatjes en/of ontstoken tandvlees, kan de situatie ook zorgwekkender zijn. Denk bijvoorbeeld aan een gebit waarbij tanden of kiezen ontbreken. Of waarbij tanden en kiezen nauwelijks meer te redden zijn door een ernstige ontsteking in de zenuw van de tand of kies, enzovoorts. In dit laatste geval heeft het boren in slechte tanden of kiezen vaak geen zin meer. Een andere behandeling is in dit geval noodzakelijk! Datzelfde geldt voor tanden en kiezen die ernstig verkleurd zijn door uw leeftijd, eet- en drinkgewoontes, enzovoorts.

gebitsprothese kosten
gebitsprothese kosten en vergoeding

Esthetische tandheelkunde als oplossing

In beide gevallen kan esthetische tandheelkunde de oplossing voor u zijn. Esthetische tandheelkunde is gericht op het verbeteren van de uitstraling en functionaliteit van uw gebit.

Dit betekent dat een tandtechnicus probeert om u uw oude kauwvermogen terug te geven. Daarbij worden ontbrekende tanden en kiezen vervangen door kronen, bruggen of andere oplossingen, die naadloos aansluiten bij de kleur en vorm van uw overige tanden en kiezen. Zo is voor anderen nauwelijks zichtbaar dat het niet om uw eigen tanden en kiezen gaat.

Zoek een praktijk bij u in de buurt

Wat zijn de oorzaken van een zwak gebit?

Een zwak gebit wordt in veel gevallen veroorzaakt door (een combinatie van) verkeerde eetgewoonten, slechte verzorging, een gebrek aan periodieke controles bij een tandarts, enzovoorts. Het vermijden van de tandarts is vaak het gevolg van angst voor de tandarts. Niemand vindt het immers prettig om op een tandartsstoel te liggen voor een behandeling aan zijn of haar gebit. Om problemen aan uw gebit te voorkomen is dit echter wel zeer belangrijk! Een tandarts controleert uw tanden en kiezen niet alleen op de aanwezigheid van cariës, maar zorgt ook voor een grondige reiniging van uw gebit. Tandsteen is bijvoorbeeld niet altijd te voorkomen en kunt u niet zelf verhelpen.

Hoe een zwak gebit voorkomen kan worden

Door uw tanden tweemaal per dag te poetsen en eens per driekwart jaar te laten reinigen door een tandarts, bent u ervan verzekerd dat de kans op een zwak gebit klein is. Verkleuringen aan uw tanden en kiezen kunt u tegengaan door rode wijn, koffie, thee en bijvoorbeeld roken te vermijden. Uw tanden en kiezen zullen ook door ouderdom van kleur veranderen. Op latere leeftijd kunt u uw tanden en kiezen een lichtere kleur geven, door voor een esthetische behandeling te kiezen.

Meer weten over het herstellen van het gebit?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om een zwak gebit te verbeteren? Neem vrijblijvend contact op met onze tandtechniekers! Zij kunnen u van passende informatie voorzien over de mogelijkheden bij een esthetische tandheelkundige behandeling. Met ruime ervaring in het uitvoeren van tandheelkundige behandelingen op esthetisch vlak, helpen we u graag bij het herstel van uw slechte gebit! Zo geven we u uw zelfvertrouwen terug.

Deel dit bericht

Philip Vink

Philip Vink
Algemeen directeur van Vink tandtechniek en Tandprothetiek. Allround tandtechnieker, gebitsprothese specialist. En klinisch prothese technieker. Gespecialiseerd in het maken en aanmeten van alle uitneembare voorzieningen zoals kunstgebitten, frames en alle constructies op implantaten zoals kunstgebitten op implantaten.

Opleidingen
2006-2010 Tandtechnicus, – Dutch HealthTec Academy, • 2011-2012 Tandtechnicus specialisatie prothese, – Dutch HealthTec Academy, • 2012-2014 klinisch prothese technicus, – UMC te Nijmegen, •2014 – heden jaarlijks meerdere cursussen op alle fronten van het vakgebied.