824 Ratings 9,3

Home / Nieuws / Wat kost een klikgebit in 2024?

Wat kost een klikgebit in 2024?

Philip | Klikgebit

We krijgen vaak de vraag ‘wat is een klikgebit? en ‘wat is de prijs van een klikgebit’? Wij zullen je meer vertellen over de betekenis van een klikgebit en een schatting van de kosten en vergoedingen. Een klikgebit is een variant op het reguliere kunstgebit en biedt uitkomst wanneer er te weinig houvast bestaat voor een reguliere prothese op uw kaak. Een kunstgebit is in het algemeen de eerste keuze dankzij de lage kosten en de ruime vergoeding die er eens per vijf jaar voor beschikbaar is vanuit de basis zorgverzekering. Wanneer een regulier kunstgebit niet (langer) de gewenste oplossing is, bijvoorbeeld omdat het botvolume van de onder- en/of bovenkaak teveel is afgenomen, dan is een klikgebit – ook wel kunstgebit op implantaten genoemd – in veel gevallen een goede oplossing. Een klikgebit wordt op meerdere implantaten in de kaak vastgezet. We zorgen met de implantaten als het ware voor steunpunten, die de basis bieden voor gebit dat op de implantaten wordt bevestigd. In tegenstelling tot een normaal kunstgebit is een klikgebit niet door uzelf uitneembaar.

Wat is een klikgebit?

Onderstaande afbeelding geeft een voorbeeld van een klikgebit voor de onderkaak op vier implantaten.

Het grote voordeel van een klikgebit op vier implantaten is dat u kunt rekenen op een zeer stevige constructie. Het nadeel hiervan zijn de relatief hoge kosten. Een overkappingsprothese op twee implantaten in de onderkaak met een nieuwe bovenprothese kost bijvoorbeeld zo’n € 4.000, iets waarvoor u alleen in specifieke gevallen of vanuit de aanvullende tandartsverzekering een vergoeding zal ontvangen.

Wat kost een klikgebit?

De prijs van een klikgebit kan sterk variëren en is afhankelijk van verschillende factoren. Deze factoren omvatten onder andere het type klikgebit, het materiaal dat wordt gebruikt, de complexiteit van de behandeling, de staat van het kaakbot en individuele behoeften. Het is lastig om de exacte kosten van een klikgebit in te schatten zonder een consultatie bij een tandarts of tandprotheticus. Het is echter belangrijk op te merken dat sommige mensen mogelijk in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de zorgverzekering.

De voorwaarden voor vergoeding verschillen per verzekeraar en kunnen bijvoorbeeld afhangen van de mate van kaakbotverlies. Hieronder lees je meer over de voorwaardes om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Wanneer wordt een klikgebit vergoed?

Om in aanmerking te komen voor vergoeding door de zorgverzekeraar dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen. De belangrijkste drie zijn:

  • U dient geen eigen tanden en kiezen meer te hebben
  • Uw kaak dient ernstig geslonken te zijn
  • Een optimaal vervaardigd regulier kunstgebit biedt geen uitkomst

Voldoet u aan deze drie voorwaarden? Dan kunt u rekenen op een vergoeding van uw zorgverzekeraar, vanuit de basis zorgverzekering. In veel van de gevallen gaat het om situaties waarin u al langere tijd gebruik maakt van een regulier kunstgebit. Zodra uw kaak ernstig geslonken is en rebasen niet langer tot de mogelijkheden behoort kunt u overwegen over te stappen op een klikgebit op implantaten.

De eigen bijdrage voor een kunstgebit op implantaten

Heeft u geen eigen elementen meer en voldoet u ook aan de overige voorwaarden voor vergoeding van een klikgebit door uw zorgverzekering? U betaalt dan een eigen bijdrage van € 250, binnen het eigen risico van uw zorgverzekering. De kosten voor zowel het klikgebit, het consult als de röntgenfoto’s die we zullen moeten maken worden vergoed. Het is verstandig om vooraf om een duidelijke bevestiging van de dekking door uw zorgverzekeraar te vragen, zodat u achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan!

gebitsprothese kosten
gebitsprothese kosten en vergoeding

Wat zijn de kosten van een klikgebit boven en wat zijn de kosten van een klikgebit onder?

De kosten voor een klikgebit boven en/of onder zijn lastig om in te schatten zonder dat wij op de hoogte zijn van uw specifieke situatie. Wij kunnen u wel meer vertellen over de vergoedingen voor een klikgebit voor de onderkaak en een klikgebit voor de bovenkaak.

Vergoeding van een klikgebit voor de onderkaak

Houd er rekening mee dat de vergoeding van een klikgebit voor de onderkaak vaak soepeler verloopt dan een vergoeding voor een klikgebit voor de bovenkaak. Dat heeft te maken met het feit dat voor de onderkaak een oplossing met 2 implantaten, vaak al voldoende is. De kosten blijven hierdoor beperkt voor de zorgverzekeraar. Is er sprake van een ernstig geslonken onderkaak? Dan kan het zijn dat het nodig is om 3 tot 4 implantaten te plaatsen. In deze bijzondere situaties kan er ook sprake zijn van vergoeding door uw zorgverzekeraar. Deze extra implantaten plaatsen we dan bijvoorbeeld in combinatie met een losse bovenprothese voor de rest van uw gebit.

Zoek een praktijk bij u in de buurt

Vergoeding van een klikgebit voor de bovenkaak

Vergoeding voor de bovenkaak is lastiger omdat het bot van de bovenkaak een stuk zachter is, waardoor er al snel 4 tot 6 implantaten nodig zijn om voldoende basis te bieden voor een klikgebit. Daarnaast moet er sommige gevallen voor de opbouw van synthetisch of eigen bot worden gezorgd, waardoor de kosten verder op kunnen lopen. Een zorgverzekeraar zal een aanvraag voor een klikgebit in de bovenkaak over het algemeen zeer streng beoordelen, waardoor het van belang is dat u aan de genoemde voorwaarden voldoet. U kunt bij ernstige gevallen rekenen op een vergoeding van de behandeling, in andere gevallen dient u gebruik te maken van een reguliere bovenprothese.

Wilt u een vrijblijvend intakegesprek aanvragen voor een klikgebit op implantaten? Neem dan contact met ons op, we horen graag van u.

Deel dit bericht

Philip Vink

Philip Vink
Algemeen directeur van Vink tandtechniek en Tandprothetiek. Allround tandtechnieker, gebitsprothese specialist. En klinisch prothese technieker. Gespecialiseerd in het maken en aanmeten van alle uitneembare voorzieningen zoals kunstgebitten, frames en alle constructies op implantaten zoals kunstgebitten op implantaten.

Opleidingen
2006-2010 Tandtechnicus, – Dutch HealthTec Academy, • 2011-2012 Tandtechnicus specialisatie prothese, – Dutch HealthTec Academy, • 2012-2014 klinisch prothese technicus, – UMC te Nijmegen, •2014 – heden jaarlijks meerdere cursussen op alle fronten van het vakgebied.