897 Ratings 9,4

Home / Nieuws / Kosten frameprothese 2024

Kosten frameprothese 2024

Philip | Frameprothese

Op het moment dat u één of meerdere tanden of kiezen mist zult u deze uiteraard willen vervangen. Daarvoor bestaan verschillende oplossingen. Zo kunt u kiezen voor implantatenbruggen of kronen, maar is het ook een goede optie om te kijken naar een zogenaamde ‘frameprothese’.

Een frameprothese is voor veel mensen een interessante oplossing bij het ontbreken van tanden en/of kiezen. Dit heeft te maken met het feit dat het perfect doet wat u er van verwacht en daarnaast ook nog eens financieel een stuk voordeliger is in vergelijking met implantaten, bruggen of kronen. Bent u geïnteresseerd in het laten realiseren van een oplossing met een frameprothese, maar wilt u graag eerst weten wat de kosten voor een frameprothese 2024 nu precies bedragen? In dat geval biedt de informatie op deze pagina u meer duidelijkheid

Het verschil tussen een plaat- & frameprothese

Wanneer we de verschillende mogelijkheden voor het vervangen van missende tanden en kiezen op een rijtje zetten valt meteen op dat er ook onderscheid wordt gemaakt tussen plaat- & frameprothesen. Er is sprake van een frameprothese op het moment dat deze is opgebouwd uit een kunsthars die over de kleur van het tandvlees beschikt en waar vervolgens kunsttanden- en/of kiezen in worden aangebracht. Er wordt in deze situatie voor gekozen om het plaatje, net als bij een regulier kunstgebit, van het slijmvlies van de mond met het tandvlees te verbinden. Op deze manier kan ze perfect op haar plaats worden gehouden. In bepaalde gevallen kan er bovendien nog voor worden gekozen om ‘ankertjes’ te bevestigen aan de resterende tanden of kiezen waardoor extra stevigheid wordt gecreëerd en de prothese zeer goed vast komt te zitten.

Een frameprothese vertoont een aantal gelijkenissen met een plaatprothese. Ze verschillen echter ten opzichte van elkaar omdat de frameprothese ook voor een deel bestaat uit metaal. Daarnaast rust deze – in tegenstelling tot een plaatprothese – meer op de overgebleven tanden dan op het tandvlees. Het zijn ankertjes die om verschillende tanden of kiezen zitten die er voor moeten zorgen dat de frameprothese op de plaats kan worden gehouden. Eventueel kan er ook gebruik worden gemaakt van een ‘slotje’. In deze situatie wordt het slot aan de binnenkant van het gebit aangebracht waardoor het aan de buitenkant niet zichtbaar is. Op deze manier wordt door de frameprothese een verbinding gemaakt tussen de bestaande tanden en kiezen en worden ontbrekende tanden en kiezen vervangen.

gebitsprothese kosten
gebitsprothese kosten en vergoeding

Hoeveel bedragen de kosten voor een frameprothese in 2024?

Wanneer we de twee hierboven aangegeven mogelijkheden op financieel vlak met elkaar gaan vergelijken kunnen we al snel alleen maar vaststellen dat een plaatje voordeliger uitvalt ten opzichte van een frameprothese. Daar staat tegenover dat er bij het realiseren van een plaatprothese problemen met het tandvlees kunnen ontstaan. Ook dit is iets waar u beslist bij stil moet staan tijdens het overwegen van de keuze en de kosten voor een frameprothese.

De kosten zijn eigenlijk zeer overzichtelijk. Dit heeft alles te maken met het feit dat ze zijn ingedeeld in twee verschillende delen. Enerzijds zijn er de tandartskosten en anderzijds de techniekkosten. De exacte prijs die voor een frameprothese in rekening wordt gebracht is wel altijd afhankelijk van het aantal elementen waar gebruik van dient te worden gemaakt, dit is weer afhankelijk van het aantal ontbrekende tanden en/of kiezen. De term ‘element’ verwijst in deze naar het aantal tanden of kiezen welke moeten worden vervangen. Hoe meer elementen er vervangen moeten worden, des te hoger de totaalprijs komt te liggen.

Wat betreft de tandartskosten bij een frameprothese met maximaal 4 elementen moet u rekening houden met een kostprijs van 227 euro (code P34) (Deze kosten zijn een voorbeeld, de daadwerkelijke kosten kunnen afwijken. Aan dit voorbeeld kunnen geen rechten worden ontleend). Deze kosten zijn zoals reeds aangegeven niet de enige waar u rekening mee moet houden en worden aangevuld met de niet-gereguleerde techniekkosten. Deze kosten zijn niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid elementen, maar ook van met name de kaak waar de frameprothese in moet worden geplaatst. Voor de realisatie van een frameprothese in de bovenkaak worden hogere kosten gerekend in vergelijking met een frameprothese voor de onderkaak. Bovendien heeft ook het feit of er uitsluitend kiezen of ook tanden vervangen moeten worden invloed op het totale kostenplaatje.

De tandtechniekkosten worden dus berekend aan de hand van bovenstaande factoren. Is er sprake van een oplossing bestaande uit maximaal 4 elementen? In dat geval kunt u rekenen op gemiddeld tussen de 450 en 520 euro aan kosten (Deze kosten zijn een voorbeeld, de daadwerkelijke kosten kunnen afwijken. Aan dit voorbeeld kunnen geen rechten worden ontleend). Dit zorgt ervoor dat de totale kosten voor een frameprothese in 2024 ergens rond de 700 à 750 euro (Deze kosten zijn een voorbeeld, de daadwerkelijke kosten kunnen afwijken. Aan dit voorbeeld kunnen geen rechten worden ontleend) komen te liggen. Meer weten over de kosten van onze kunstgebit behandelingen? Lees ons advies: kosten gebitsprotheses, kosten kunstgebit en kosten kustgebit reparatie.

Zoek een praktijk bij u in de buurt

Wat met de kosten voor een frameprothese met 5 tot 13 elementen?

Het is niet zo dat in alle gevallen een frameprothese met maximaal 4 elementen voldoende is om de ontbrekende tanden en/of kiezen goed te kunnen vervangen. Op het moment dat er een frameprothese met tussen de 5 en 13 elementen nodig is moet er ook rekening worden gehouden met evenredig hogere kosten. Voor een indicatie van de tandtechniekkosten kunt u het beste contact met ons opnemen.

Heeft u vragen of twijfelt u over de keuze voor een frameprothese?

Heeft u nog vragen of de kosten en/of vergoedingen voor een frameprothese in 2023? Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies op maat! Wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Philip Vink

Philip Vink
Algemeen directeur van Vink tandtechniek en Tandprothetiek. Allround tandtechnieker, gebitsprothese specialist. En klinisch prothese technieker. Gespecialiseerd in het maken en aanmeten van alle uitneembare voorzieningen zoals kunstgebitten, frames en alle constructies op implantaten zoals kunstgebitten op implantaten.

Opleidingen
2006-2010 Tandtechnicus, – Dutch HealthTec Academy, • 2011-2012 Tandtechnicus specialisatie prothese, – Dutch HealthTec Academy, • 2012-2014 klinisch prothese technicus, – UMC te Nijmegen, •2014 – heden jaarlijks meerdere cursussen op alle fronten van het vakgebied.