824 Ratings 9,3

Home / Nieuws / Kosten implantaten 2024

Kosten implantaten 2024

Philip | Implantaten

Wat zijn de kosten voor implantaten in 2024? Op het moment dat u een tand of een kies mist kunt u er voor kiezen om deze te laten vervangen door een implantaat. Een implantaat is een kunstwortel waar een kroon of brug op wordt geplaatst. Op deze manier wordt de ontbrekende tand of kies vervangen. Ondanks het feit dat er door de Nederlandse Zorgautoriteit in het jaar 2013 werd beslist dat de maximale tandartstarieven moesten worden gepubliceerd is het voor veel mensen nog steeds niet helemaal duidelijk hoeveel de kosten voor implantaten in 2024 precies bedragen. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat er door de NZa geen integrale kosten worden gepubliceerd, maar wel afzonderlijke maximumprijzen voor de verschillende onderdelen van de behandeling die gerelateerd zijn aan het plaatsen van een implantaat. Uit welke onderdelen bestaat de behandeling nu precies en wat zijn de kosten van implantaten in 2024? We vertellen er u alles over op deze pagina!

Uit welke onderdelen bestaat een behandeling met implantaten?

Het plaatsen van een implantaat bestaat uit zes verschillende prestaties of onderdelen. Dit betekent dan ook dat de prijs bestaat uit het totaal van de prijzen van de verschillende onderdelen. Zo zijn er bijvoorbeeld materiaalkosten (zoals het implantaat zelf) en tandartskosten.

Daarbij kan elke kostenpost weer zijn onderverdeeld in subonderdelen. Voorafgaand aan het plaatsen van implantaten wordt er bijvoorbeeld een overzichtsfoto van de kaak gemaakt en geanalyseerd. Daarnaast vindt er uiteraard ook een initieel evenals een verlengd onderzoek plaats. Daar bovenop worden er ook nog specifieke overheadkosten aangerekend die ten laste komen van de patiënt

gebitsprothese kosten
gebitsprothese kosten en vergoeding

1-fase implantaten en 2-fase implantaten

Bij het berekenen van de kosten voor implantaten in 2024 dient er ook rekening te worden gehouden met de mogelijke aanvullende prestaties (onderdelen van de behandeling) bij de realisatie van een 2-fase implantaat. Bij een 1-fase implantaat is er sprake van één behandeling waarbij het uiteindelijke implantaat direct (dus in 1 fase) in het kaakbot wordt geplaatst.

Het bovenste deel (dat één geheel vormt met het geschroefde deel dat zich in het kaakbot bevindt) van het implantaat steekt een stukje boven het tandvlees uit. Op het bovenste deel van het implantaat wordt de kroon vastgezet. Het vastzetten van de kroon is echter pas mogelijk op het moment dat het implantaat goed in het kaakbot is ingegroeid. In de meeste gevallen neemt het enkele maanden in beslag voordat het implantaat goed door het kaakbot is opgenomen.

Bij een 2-fase implantaat is er sprake van niet één, maar twee fases. Tijdens de eerste fase wordt er gekozen om het implantaat in het bot te plaatsen. In dit geval wordt het aangebrachte implantaat bedekt met tandvlees.

Na enkele maanden kan de tweede fase van de behandeling worden gestart. Dit is pas mogelijk wanneer het implantaat in het kaakbot is vastgegroeid. Gedurende deze fase wordt een zogenaamde afdekschroef als een soort van dopje op het vastgegroeide implantaat geplaatst. Na enkele weken kan dan vervolgens een kroon op het implantaat worden geplaatst.

Welke behandeling het meest geschikt voor u is, is afhankelijk van de staat van het kaakbot en uw huidige mondgezondheid. De tandarts-implantoloog beoordeelt uw situatie en maakt in overleg de meest geschikte keuze.

Zoek een praktijk bij u in de buurt

Dekking van de verzekering bij implantaten

De kosten voor het plaatsen van implantaten worden door de basisverzekering uitsluitend gedekt in het geval van een ernstige ontwikkel- of groeistoornis. Hiervoor zijn verschillende strenge voorwaarden opgesteld waar het merendeel van de mensen die implantaten willen niet aan voldoen.

Zou u toch graag een deel van de kosten voor uw implantaten vergoed willen kunnen krijgen? In dat geval kunt u er voor kiezen om één van de verschillende aanvullende zorgverzekeringen voor tandartskosten af te sluiten. Afhankelijk van de aanvullende zorgverzekering in kwestie wordt dan een significant deel van de kosten vergoed.

Uiteraard moet u wel rekening blijven houden met een eigen bijdrage en eigen risico. Hoe dan ook, wanneer u over een dergelijke, aanvullende zorgverzekering beschikt is het zeker mogelijk om te besparen op de totale kosten voor implantaten in 2024.

Heeft u nog vragen over de kosten voor implantaten in 2024?

Heeft u nog vragen over de kosten en vergoedingen voor implantaten in 2024? Twijfelt u nog of implantaten voor u de juiste oplossingen zijn? Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies op maat!

Lees hier meer over implantatenkronen en onze werkwijze.

Deel dit bericht

Philip Vink

Philip Vink
Algemeen directeur van Vink tandtechniek en Tandprothetiek. Allround tandtechnieker, gebitsprothese specialist. En klinisch prothese technieker. Gespecialiseerd in het maken en aanmeten van alle uitneembare voorzieningen zoals kunstgebitten, frames en alle constructies op implantaten zoals kunstgebitten op implantaten.

Opleidingen
2006-2010 Tandtechnicus, – Dutch HealthTec Academy, • 2011-2012 Tandtechnicus specialisatie prothese, – Dutch HealthTec Academy, • 2012-2014 klinisch prothese technicus, – UMC te Nijmegen, •2014 – heden jaarlijks meerdere cursussen op alle fronten van het vakgebied.