Een regulier kunstgebit is niet voor alle mensen en in alle gevallen de beste oplossing als tanden en kiezen ontbreken of niet meer te redden zijn. Als dat voor u ook geldt is de kans groot dat een klikgebit een betere oplossing biedt dan een los, uitneembaar kunstgebit.
Een klikgebit wordt op twee of meerdere implantaten in de kaak vastgezet, waar een regulier gebit los en uitneembaar is. Voor veel mensen geldt dat een klikgebit veel voordelen biedt ten opzichte van een regulier kunstgebit. Door het voorzien van deze implantaten worden steunpunten gecreëerd waar het klikgebit op vastgezet kan worden. Moet een dergelijk gebit voor u ook de oplossing bieden voor uw probleem, maar wilt u allereerst een goed beeld hebben van de kosten voor een klikgebit in 2023? In dat geval is het raadplegen van de informatie op deze pagina beslist een aanrader.
Hoeveel bedragen de kosten voor een klikgebit in 2023?
De stevige constructie die door middel van een klikgebit wordt gerealiseerd is misschien wel de belangrijkste reden om te kiezen voor een klikgebit. In sommige gevallen is een regulier kunstgebit niet mogelijk omdat het kaakbot is geslonken en het botvolume teveel is afgenomen om voldoende houvast te bieden voor het gebit. In deze gevallen is een klikgebit vaak de beste oplossing.
Een nadeel van een klikgebit ten opzichte van een regulier kunstgebit zijn de hogere kosten. Veel mensen maken zich hier dan ook een beetje zorgen over. Als de zorgverzekering overgaat tot vergoeding wordt een groot deel van kostprijs echter vergoed vanuit de basisverzekering. De eigen kosten voor een klikgebit komen dan uit rond een paar honderd euro.
Bovendien geldt dat u in vergelijking met een regulier kunstgebit slechts in bepaalde, specifieke gevallen kunt rekenen op een vergoeding vanuit de aanvullende tandartsverzekering.


Eigen risico & dekking door de verzekering in 2023
In vergelijking met de eisen die zijn verbonden aan een gewoon kunstgebit zijn de vooropgestelde voorwaarden met betrekking tot de realisatie van een klikgebit een stuk strikter. Wilt u kunnen rekenen op een vergoeding vanuit de basisverzekering om zo de kosten voor uw klikgebit in 2023 binnen de perken te houden? In dat geval moet u er rekening mee houden dat u dient te voldoen aan de volgende voorwaarden:
- De persoon die het klikgebit laat plaatsen mag geen eigen tanden meer hebben;
- Er dient sprake te zijn van kaken die ernstig geslonken zijn;
- Een optimaal vervaardigd kunstgebit mag geen oplossing bieden;
Op het ogenblik dat u voldoet aan de bovenstaande voorwaarden kunt u rekenen op een vergoeding vanuit de basisverzekering. U moet er rekening mee houden dat in de praktijk doorgaans slechts 75 procent van de totale kostprijs wordt ingedekt. Dit betekent dat de resterende 25 procent door uzelf zal moeten worden betaald.
Houdt bovendien ook rekening met het geldende eigen risico voor 2023. Net zoals in 2018 het geval was is deze vastgesteld op een bedrag van 385 euro. Werd deze nog niet eerder belast? Dan moet ook deze uiteraard van de totale kostprijs die wordt vergoed worden afgetrokken. Alleen op deze manier krijgt u een realistisch beeld van de kosten voor een klikgebit in 2023 die u zelf zult moeten dragen.
Eigen bijdrage berekenen voor uw klikgebit in 2023
Op het moment dat u aan alle op deze pagina beschreven voorwaarden voldoet is het van belang om ook nog rekening te houden met de eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage is vastgesteld op een bedrag van 250 euro. In principe moeten er voor de realisatie van een klikgebit meerdere behandelingen worden uitgevoerd.
Het gaat hierbij niet alleen om het consult en het maken van de röntgenfoto’s, maar ook om (uiteraard) de plaatsing van het klikgebit (met name de implantaten) op zich. Al deze kosten worden gedekt. Let wel, het wordt altijd aangeraden om op voorhand even contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Vraag duidelijk na op welke dekkingen u met betrekking tot de kosten voor uw klikgebit in 2023 precies kunt rekenen zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Tot slot is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de kosten voor een klikgebit sterk afhankelijk zijn of het gebit op de onder- of bovenkaak moet worden geplaatst. Dat is onder meer te wijten aan het feit dat voor de onderkaak vaak geldt dat een oplossing met 2 implantaten voldoende is, waar voor de bovenkaak veelal meerdere implantaten nodig zijn.
Dat geldt niet voor de bovenkaak. Het bot van de bovenkaak is namelijk vaak een flink stuk zachter dan de onderkaak, met als gevolg dat 4 of zelfs 6 implantaten een vereiste kunnen zijn. Bovendien is het ook nog eens zo dat er in bepaalde situaties vereist is om het bot aan te vullen met kunstbot om voldoende basis te bieden voor de implantaten. Hierdoor kunnen de kosten zomaar nog verder oplopen. Schrik er dus zeker niet van wanneer uw zorgverzekeraar ervoor kiest om de kosten/vergoeding voor het klikgebit voor de bovenkaak extra aandachtig te evalueren en te beoordelen.
Wil uw zorgverzekeraar de kosten niet vergoeden en wilt of kunt u deze ook niet zelf dragen? In dat geval biedt een reguliere bovenprothese u nog een alternatief.
Twijfelt u of heeft u nog vragen?
Twijfelt u over de keuze voor een klikgebit of heeft u nog vragen over kosten en/of vergoedingen? Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies op maat!

Algemeen directeur van Vink tandtechniek en Tandprothetiek. Allround tandtechnieker, gebitsprothese specialist. En klinisch prothese technieker. Gespecialiseerd in het maken en aanmeten van alle uitneembare voorzieningen zoals kunstgebitten, frames en alle constructies op implantaten zoals kunstgebitten op implantaten.
Opleidingen:
• 2006-2010 Tandtechnicus, – Dutch HealthTec Academy, • 2011-2012 Tandtechnicus specialisatie prothese, – Dutch HealthTec Academy, • 2012-2014 klinisch prothese technicus, – UMC te Nijmegen, •2014 – heden jaarlijks meerdere cursussen op alle fronten van het vakgebied.