824 Ratings 9,3

Home / Nieuws / Kostprijs vals gebit België 2024

Kostprijs vals gebit België 2024

In dit artikel leggen we alles uit over de kosten voor een vals gebit in België in 2024. Soms is uw eigen gebit niet meer te redden en is overstappen op een vals gebit een goede oplossing. Als uw eigen tanden en kiezen niet meer gezond zijn en niet goed functioneren kent het plaatsen van een vals gebit verschillende voordelen. Een goed gebit is namelijk niet alleen van belang om goed te kunnen kauwen, daarnaast is het ook een vereiste voor een goede spraak en voor de uitstraling van het hele gezicht. Denkt u erover om over te stappen op een vals gebit of om uw huidige vals gebit te laten vervangen, maar twijfelt u over de kosten? Lees dan snel verder, in veel gevallen zijn de kosten namelijk goed te overzien. Wij vertellen u over alles waar u rekening mee moet houden, zo komt u niet voor vervelende verrassingen te staan.

Wat is de kostprijs van valse tanden 2024 in België?

Op het moment dat u er aan denkt om een vals gebit te laten plaatsen dient u rekening te houden met een gemiddelde prijs van rond de 1.250 euro. De exacte kosten van valse tanden in België in 2024 zijn altijd afhankelijk van meerdere factoren. Er moet hierbij niet alleen worden gekeken naar de persoonlijke wensen en verwachtingen van de patiënt, maar juist ook naar de huidige staat van het gebit. Het kan zijn dat alleen de onder- of de bovenkaak vervangen moet worden door een vals gebit, of dat de tanden en kiezen in de beide kaken op lange termijn niet meer houdbaar zijn. Het spreekt voor zich dat met valse tanden voor beide kaken hogere kosten zijn gemoeid.

Voor veel Belgen valt de kostprijs voor het in België laten plaatsen van vals tanden erg hoog uit. In veel gevallen biedt het uitwijken naar Nederland een zeer goed alternatief, gezien het feit dat dit vaak een stuk voordeliger uitvalt. Dit heeft te maken met het feit dat een vals gebit in België uitsluitend door de tandarts mag worden geplaatst. De tandarts kent (zeer) hoge tarieven en dat is terug te zien in de consumentenprijs. Daarbij is sprake van een beperkte vergoeding door de mutualiteit.

Maar wist u dat de tandarts het vals gebit niet zelf produceert? Dit wordt gedaan door een tandtechnicus. In Nederland zijn sommige tandtechnici (zoals Vink Tandtechniek) bevoegd om valse tanden aan te meten, te produceren en te plaatsen. Tussenkomst van een tandarts is dan niet vereist. Dit resulteert in aanzienlijk lagere kosten.

gebitsprothese kosten
gebitsprothese kosten en vergoeding

Hoeveel bedraagt de terugbetaling vanuit het ziekenfonds?

In België wordt er gebruik gemaakt van verschillende ziekenfondsen. Zo zijn er onder meer de ‘rode’ Bond Moyson en de ‘groene’ CM. De vergoedingen die worden toegekend vanuit deze ziekenfondsen zijn verschillend. Dat is zo in de basis, maar ook omdat Belgen de mogelijkheid hebben om aanspraak te maken over een verhoogde terugbetaling. Dit betekent dat de exacte dekking vanuit de Belgische zorgverzekering nooit zomaar kan worden aangegeven. Wel is het van belang om er rekening mee te houden dat meerdere zaken de gedeeltelijke dekking van de kosten vals gebit België 2024 beïnvloeden.

Het is bijvoorbeeld zo dat heel wat Belgische ziekenfondsen verwachten dat de bij hun aangesloten personen minstens één keer per jaar op controle gaan bij de tandarts. Gebeurt dat niet? In dat geval is er nog niet meteen een man over boord, maar het zorgt er wel voor dat er in het daaropvolgende jaar slechts een beperkte tussenkomst in de kostprijs kan worden genoten. In het bijzonder wanneer u plannen heeft om valste tanden te laten plaatsen in België is het dus zeker een vereiste om in de voorgaande jaren ten minste één keer op controle te gaan bij de tandarts.

Wat bij de realisatie van valse tanden in Nederland?

Bent u ook van mening dat de kosten vals gebit België 2024 veel te hoog uitvallen en bent u daarom op zoek naar een meer voordelige oplossing? Dat kan. Wist u namelijk dat u als Belg ook aanspraak kunt maken op een vergoeding vanuit uw zorgverzekering op het moment dat u, uw vals gebit in Nederland heeft laten plaatsen? Op het ogenblik dat u ervoor kiest om een beroep te doen op een tandarts of tandprothetici die erkend is door de Nederlandse overheid beschikt u over een getuigschrift dat geldig is bij alle Belgische ziekenfondsen. Heeft u voldaan aan alle voorwaarden die werden gesteld door het ziekenfonds waarbij u bent aangesloten? In dat geval heeft u dus recht op een (gedeeltelijke) terugbetaling van uw kosten voor een valse tanden.

Zoek een praktijk bij u in de buurt

Dekking voor vals gebit vanuit particuliere verzekering

Voor de dekking van de kosten van een vals gebit in 2024 kan u eveneens een kijken naar één van de particuliere zorgverzekeringen. Met name de bekende medische verzekering DKV staat goed bekend met haar ‘Plan Tandzorg’. Dit is een uitstekende optie om u te verzekeren wanneer u een vals gebit overweegt. Het afsluiten van deze verzekering kan ervoor zorgen dat uw totale kosten aanzienlijk afnemen. Daar tegenover staat wel dat zulke verzekeringen doorgaans relatief duur zijn. Ook hier moet u rekening mee houden.

Twijfelt u of heeft u nog vragen?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies op maat bij de keuze voor valse tanden. Ook voor snelle reparatie van uw vals gebit bent u bij ons aan beste adres

Deel dit bericht

Philip Vink

Philip Vink
Algemeen directeur van Vink tandtechniek en Tandprothetiek. Allround tandtechnieker, gebitsprothese specialist. En klinisch prothese technieker. Gespecialiseerd in het maken en aanmeten van alle uitneembare voorzieningen zoals kunstgebitten, frames en alle constructies op implantaten zoals kunstgebitten op implantaten.

Opleidingen
2006-2010 Tandtechnicus, – Dutch HealthTec Academy, • 2011-2012 Tandtechnicus specialisatie prothese, – Dutch HealthTec Academy, • 2012-2014 klinisch prothese technicus, – UMC te Nijmegen, •2014 – heden jaarlijks meerdere cursussen op alle fronten van het vakgebied.