Toe aan een kunstgebit en wilt u daar meer over weten? Of bent u benieuwd naar de kunstgebit soorten die er beschikbaar zijn? We zetten de mogelijkheden graag op een rij, zodat u een beter beeld krijgt van de manieren waarop u daar gebruik van kunt maken.
We spreken in algemene zin vaak over een kunstgebit. Toch doet dat geen recht aan de verschillende mogelijkheden die er bestaan.
Soms gaat het om een tijdelijke prothese in plaats van een definitieve en we onderscheiden bijvoorbeeld partiële (gedeeltelijke) en volledige kunstgebitten. Bovendien kunt u gebruik maken van een klikgebit, wat staat voor een prothese op implantaten. Begint het u te duizelen met de verschillende soorten en wilt u graag weten wat in uw geval de mogelijkheden zijn? We zetten de mogelijkheden op een rij, aan de hand van de volledige en de gedeeltelijke protheses.
Volledige protheses, kunstgebit en meer:
- Kunstgebit
Het kunstgebit vervangt uw eigen tanden en kiezen, omdat die worden getrokken. Het gebit wordt uiteraard netjes op maat gemaakt, waardoor dit perfect in uw mond past. De speeksel laag tussen het tandvlees en het gebit zuigt het geheel vast, al kunt u het natuurlijk eenvoudig uitnemen. Het kunstgebit gaat bijvoorbeeld uit als u gaat slapen, net als wanneer u dat wilt reinigen. - Overkappingsprothese
In plaats van een kunstgebit kunt u gebruik maken van een overkappingsprothese. Dit is een gebit waarbij er gebruik gemaakt wordt van de eigen wortels in de mond of eventuele implantaten. Die wortels of implantaten werken als een pijler onder het kunstgebit, om dit houvast en steun te bieden. Het grote voordeel is dat de kaken minder zullen slinken, waardoor u daar langer goed gebruik van kunt maken. - Klikgebit
Het klikgebit is een overkappingsprothese. Het zit vastgeklikt op een aantal implantaten in de onder- en bovenkaak. Uiteraard kunt u het gebit gewoon uit de mond nemen om dit te reinigen. Bovendien zit het stevig vast, terwijl het toch heel comfortabel aanvoelt. Dat betekent dat u gewoon kunt blijven lachen, praten en eten wat u lekker vindt. - Telescoopprothese
Binnen de overkappingsprotheses kunt u ten slotte gebruik maken van een telescoopprothese. Dit is een prothese op telescoopkronen. Het zijn kegelachtige kronen, die het gebit meer houvast en steun bieden. Ze voorkomen bovendien dat het belangrijk is opgebruikt te maken van zichtbare ankers.


Tip: gaat u uiteindelijk een volledig kunstgebit dragen? U kunt tot die tijd gebruik maken van een immediaatprothese. Het is een overbrugging naar de volledige prothese. Eerst worden de eventueel nog aanwezige kiezen verwijderd, om de mond daarna een paar maanden te laten herstellen. Na die periode worden ook de voortanden verwijderd, om het kunstgebit te kunnen plaatsen.
- Gedeeltelijke protheses
Met een gedeeltelijke prothese is er eigenlijk ook sprake van een kunstgebit. Het gaat om een partieel kunstgebit, voor een deel van de tanden. U heeft twee mogelijkheden: - Frameprothese
De frameprothese of partiële prothese vervangt één of meerdere tanden of kiezen. De prothese is makkelijk uit de mond te nemen en is gemaakt van metaal. Daarop is hars in de kleur van tandvlees aangebracht, waardoor dit er natuurlijker uit zal zien. De prothese rust vooral op de overgebleven tanden, net als eventueel (gedeeltelijk) op het tandvlees. - Plaatprothese
De plaatprothese is volledig gemaakt van kunsthars in de kleur van tandvlees. Het geheel rust op het tandvlees en heeft ankertjes aan de overgebleven tanden en kiezen. Dit type prothese is haast niet zichtbaar, om er op een mooie manier gebruik van te maken
Tip: zeker weten dat de gedeeltelijke prothese fijn zal zitten? Met een flexibele prothese ervaart u een aangenaam draagcomfort. Het is een van de nieuwste soorten kunstgebitten, om op een heel prettige manier gebruik van te maken
Heb ik een kunstgebit nodig
Benieuwd of u een kunstgebit nodig heeft en wat de soorten zijn die de tandarts u zal voorstellen? Dit hangt af van uw eigen gebit. Als u een paar tanden en/of kiezen mist is het belangrijk om na te denken over een alternatief daarvoor. Dat kan met een (gedeeltelijke) prothese, net als met een kunstgebit. Dit laatste een goede keuze als u moeite heeft met kauwen, waardoor de spijsvertering mogelijk niet meer zo goed werkt.
Bovendien kan een kunstgebit bijdragen aan een mooie stralende glimlach. Als u zelf een aantal tanden en/of kiezen mist, waar u in één keer iets aan wilt doen. U kunt dan gebruik maken van een volledige of gedeeltelijke prothese. Dat zijn de verschillende kunstgebit soorten die er beschikbaar zijn, waarover onze tandartsen u graag meer vertellen.
Kunstgebit laten plaatsen: hoe werkt dat?
Wilt u een kunstgebit laten plaatsen en bent u benieuwd hoe dat werkt voor de verschillende soorten? In de meeste gevallen is het belangrijk om de overgebleven tanden en kiezen te laten trekken. Het duurt daarna een aantal maanden tot de kaak genezen is en de definitieve vorm heeft aangenomen.
In de tussentijd kunt u gebruik maken van een immediaatprothese. Die is nog niet definitief, u maakt daar in plaats daarvan tijdelijk gebruik van. Na die periode is de mond hersteld en heeft de kaak de definitieve vorm aangenomen. Dat is een goed moment om het definitieve kunstgebit te laten plaatsen.
Om binnen de kunstgebit soorten de volledige prothese te kunnen plaatsen is het belangrijk dat er gebitsafdrukken komen van de boven- en onderkant. Dat moet tot in detail kloppen, om een gebit te maken dat perfect past.
Tip: een kunstgebit laten maken? Het is mogelijk om uw voorkeur uit te spreken voor de kleur, vorm en stand van de tanden.
Specialist in kunstgebitten
Benieuwd hoe we zorgen voor een kunstgebit of wat we u kunnen vertellen over. De verschillende soorten die er beschikbaar zijn? We vertellen u graag meer, bijvoorbeeld als u daar aan toe bent of als u zich er alvast een keer in wilt verdienen.
Heeft u vragen over het kunstgebit en de soorten die er beschikbaar zijn? Bel ons op telefoonnummer 085-0188414 of gebruik onderstaand contactformulier. We horen graag van u

Philip Vink
Algemeen directeur van Vink tandtechniek en Tandprothetiek. Allround tandtechnieker, gebitsprothese specialist. En klinisch prothese technieker. Gespecialiseerd in het maken en aanmeten van alle uitneembare voorzieningen zoals kunstgebitten, frames en alle constructies op implantaten zoals kunstgebitten op implantaten.
Opleidingen
2006-2010 Tandtechnicus, – Dutch HealthTec Academy, • 2011-2012 Tandtechnicus specialisatie prothese, – Dutch HealthTec Academy, • 2012-2014 klinisch prothese technicus, – UMC te Nijmegen, •2014 – heden jaarlijks meerdere cursussen op alle fronten van het vakgebied.