824 Ratings 9,3

Home / Nieuws / Vergoedingen voor tandtechniek 2023 – een aantal veranderingen

Vergoedingen voor tandtechniek 2023 – een aantal veranderingen

Philip | Tandtechniek

Vergoedingen voor tandtechniek 2023 gaan veranderen. In 2023 veranderen er een aantal zaken op het gebied van vergoedingen van verzekeraars voor gebitsprotheses. Hoewel reparaties, het opvullen van een gebitsprothese en de gebitsprothese op implantaten zelf onderdeel van het basispakket zullen blijven in 2023, neemt de eigen bijdrage toe.

Dit betekent dat een patiënt niet langer minder betaalt voor een duurdere behandeling, wat door velen als een vreemde situatie werd beschouwd. Zo komt het nu regelmatig voor dat een gebitsprothese zonder implantaten gepaard gaat met een hogere eigen bijdrage dan een gebitsprothese die op implantaten.

Door de eigen bijdrage voor een gebitsprothese op implantaten te verhogen, probeert het kabinet per 1 januari 2023 meer gelijkheid te brengen in de kosten van behandelingen. Zo worden de kosten voor een complexe behandeling beter in verhouding gebracht met de kosten voor een relatief eenvoudige behandeling.

vink tandtechniek
vink tandtechniek

Vergoedingen tandtechniek – andere veranderingen vanaf 1 januari 2023

Het blijft niet bij de verandering van de eigen bijdrage van een gebitsprothese op implantaten alleen. Het kabinet kondigde namelijk ook op andere vlakken veranderingen aan, die we hieronder voor u op een rijtje hebben gezet.

Reparatie van een volledige gebitsprothese:
2019: een volledige vergoeding vanuit de basisverzekering.
2023: een eigen bijdrage van 10%, met een maximum van €45,-.

Opvulling (rebasing) van een volledige gebitsprothese:
2019: een volledige vergoeding vanuit de basisverzekering.
2023: een eigen bijdrage van 10%, met een maximum van €45,-.

Eigen bijdrage voor een volledige prothese:
2019: een eigen bijdrage van 25% en een vergoeding van 75% uit de basisverzekering.
2023: een eigen bijdrage van 25% en een vergoeding van 75% uit de basisverzekering.

Eigen bijdrage voor prothese op bovenkaak met implantaten:
2019: een eigen bijdrage van €125,-.
2023: een eigen bijdrage van 8%.

Eigen bijdrage voor prothese op onderkaak met implantaten:
2019: een eigen bijdrage van €125,-.
2023: een eigen bijdrage van 10%.

Het is sterk afhankelijk van het gekozen implantaatsysteem welke prijs er voor het plaatsen van een gebitsprothese moet worden betaald. Onze tandtechniekers kunnen u hier meer over vertellen in een gratis intakegesprek. Hoe dan ook, de eigen bijdrage voor een gebitsprothese op implantaten zal in 2023 toenemen.

Met een tandartsverzekering kunt u de eigen bijdrage voor een gebitsprothese vaak gedeeltelijk of volledig vergoed krijgen. Door de komende veranderingen kan het raadzaam zijn om nu alvast na te denken over het afsluiten van een tandartsverzekering voor het komende jaar. De zorgverzekeraar kan u meer vertellen over de mogelijkheden die u hierbij heeft.

Zoek een praktijk bij u in de buurt

Heeft u nog vragen over kosten, vergoedingen en/of eigen bijdrage?

Heeft u nog vragen over de kosten en vergoedingen? Twijfelt u nog welke behandeling of combinatie van behandelingen voor u de juiste keuze is? Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies op maat!

Deel dit bericht

Philip Vink

Philip Vink
Algemeen directeur van Vink tandtechniek en Tandprothetiek. Allround tandtechnieker, gebitsprothese specialist. En klinisch prothese technieker. Gespecialiseerd in het maken en aanmeten van alle uitneembare voorzieningen zoals kunstgebitten, frames en alle constructies op implantaten zoals kunstgebitten op implantaten.

Opleidingen
2006-2010 Tandtechnicus, – Dutch HealthTec Academy, • 2011-2012 Tandtechnicus specialisatie prothese, – Dutch HealthTec Academy, • 2012-2014 klinisch prothese technicus, – UMC te Nijmegen, •2014 – heden jaarlijks meerdere cursussen op alle fronten van het vakgebied.