Benieuwd naar het verschil tussen een kunstgebit en een klikgebit? We zetten de verschillen en de voor- en nadelen van beide opties uiteen in dit artikel. Er zijn meerdere verschillende factoren: denk aan mondhygiëne, het gemak waarmee u het gebit kunt dragen, de vorm van uw kaak en uw algehele (mond)gezondheid. Tijdens het gratis en vrijblijvende intakegesprek bij ons in de praktijk is het altijd verstandig om de verschillende mogelijkheden te bespreken; zodat u daar samen met de tandheelkundige expert een goede en weloverwogen keuze uit kunt maken.
Het verschil tussen een kunstgebit en een klikgebit
Er is slechts één groot verschil tussen een regulier kunstgebit en een klikgebit. Het reguliere, traditionele kunstgebit is een losse uitneembare prothese. Deze wordt dus ‘los’ in de mond gedragen en wordt op de plek gehouden door de precieze pasvorm. Een klikgebit wordt ook wel een kunstgebit op implantaten genoemd. De naam zegt het al, bij een klikgebit wordt de gebitsprothese op implantaten in de mond (in het kaakbot) vastgezet. Een klikgebit is dus een vaste, niet uitneembare gebitsprothese.
Zowel een klikgebit als een regulier kunstgebit heeft belangrijke voor- en nadelen en het is van uw situatie en wensen afhankelijk welke het zwaarst wegen.
Voor- en nadelen van een kunstgebit
Een kunstgebit biedt enkele belangrijke voordelen; u hoeft geen losse tanden of implantaten te poetsen en verzorgen. U kunt volstaan met het poetsen van het kunstgebit, dat heel eenvoudig is. Daarnaast hoeft u nog slechts één keer per jaar naar de tandarts om uw kunstgebit te laten controleren. Een kunstgebit is bovendien een financieel aantrekkelijke oplossing, mede dankzij de 75% vergoeding vanuit de basis zorgverzekering.
Hier staat tegenover dat een kunstgebit los kan gaan zitten en het lastig is om kracht te zetten met de voortanden. Ook praten en hard lachen gaan niet altijd soepel. Wanneer het kunstgebit los gaat zitten kunnen er pijnlijke drukplekken ontstaan. Naarmate de kaken (het kaakbot) verder slinken gaat het kunstgebit losser zitten, waarover u onzeker zou kunnen worden.
Voor- en nadelen van een klikgebit
Een van de voordelen van een klikgebit is dat het vastzit in de mond en het makkelijker is om op een normale manier te eten. De implantaten zorgen ervoor dat ook tijdens het praten en lachen het gebit goed blijft zitten. Bovendien wordt bij een klikgebit (in tegenstelling tot het kunstgebit) het gehemelte vrijgehouden, waardoor het een goede bijdrage levert aan uw zelfvertrouwen.
U heeft niet tot nauwelijks last van drukplekken en de kaak (het kaakbot) zal dankzij de implantaten niet verder slinken.
Dit zijn de nadelen van een klikgebit:
- Hoge prijs ten opzichte van een regulier kunstgebit.
- Kans dat er t weinig kaakbot aanwezig is om de implantaten goed te kunnen plaatsen.
- Klein risico dat de implantaten niet vastgroeien.
Soms is er zelfs een kaakopbouw onder narcose nodig om het kaakbot te verbeteren en voor te bereiden op de implantaten. Het is van groot belang om de implantaten goed te verzorgen. U dient daarom regelmatig een mondhygiëniste of tandarts te bezoeken.
Heeft u een kunstgebit of een klikgebit nodig?
Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!
Philip Vink
Algemeen directeur van Vink tandtechniek en Tandprothetiek. Allround tandtechnieker, gebitsprothese specialist. En klinisch prothese technieker. Gespecialiseerd in het maken en aanmeten van alle uitneembare voorzieningen zoals kunstgebitten, frames en alle constructies op implantaten zoals kunstgebitten op implantaten.
Opleidingen
2006-2010 Tandtechnicus, – Dutch HealthTec Academy, • 2011-2012 Tandtechnicus specialisatie prothese, – Dutch HealthTec Academy, • 2012-2014 klinisch prothese technicus, – UMC te Nijmegen, •2014 – heden jaarlijks meerdere cursussen op alle fronten van het vakgebied.