824 Ratings 9,3

Home / Nieuws / Is een kroon plaatsen pijnlijk?

Is een kroon plaatsen pijnlijk?

Is een kroon plaatsen pijnlijk? Als de tandarts een kroon adviseert kan dat veel vragen oproepen. Hoe gaat dat precies in z’n werk? Doet het pijn en waar moet u rekening mee houden? We leggen het u uit, omdat het zetten van een kroon namelijk helemaal geen pijn zal doen.

Voordat we ingaan op de behandeling leggen we uit wat een kroon precies is. Daar blijkt al gedeeltelijk uit waarom het zetten of plaatsen daarvan geen pijn hoeft te doen. Bovendien maken we onderscheid in de kronen op tanden en de kronen op implantaten, al zijn ze in de beide gevallen niet pijnlijk.

Wat is een kroon?

Een kroon is een verfijnd kapje, vervaardigd van hoogwaardige materialen. Het gaat om porselein, zirkonium, metaal en porselein of om metaal. Het kapje gaat om een afgeslepen tand of kies, door het daar strak op vast te lijmen.

De kroon zorgt ervoor dat de tand de oorspronkelijke vorm en functie weer terugkrijgt. Een kroon vormt een oplossing voor een beschadigde tand, die op een andere wijze helaas niet meer te herstellen valt. In plaats daarvan wordt de tand afgeslepen, om daar de kroon overheen te kunnen plaatsen.

Dat afslijpen gebeurt onder verdoving, zodat u daar niets van zal voelen. Ook het plaatsen van de kroon gebeurt onder verdoving en is daardoor vrij van pijn.

Zetten: niet pijnlijk

Het zetten van een kroon is niet pijnlijk. Wel vraagt het om een goede voorbereiding door de tandarts. Afhankelijk van de gezondheid van uw gebit en de specifieke tand waarvoor de kroon bedoeld is zal de tandarts een vulling plaatsen of een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. Op die manier treft de tandarts de belangrijke voorbereidingen, voordat het mogelijk is om de kroon te gaan plaatsen.

In andere gevallen zal de tandarts de tand waarop de kroon komt versterken met een pin of een opbouw. Ook dat gebeurt natuurlijk onder verdoving, waardoor het een ingreep is waar u geen pijn van heeft. Zodra de voorbereidingen zijn afgerond kan de tandarts aan de slag met het plaatsen van de kroon.

Om de kroon te kunnen plaatsen zal de tandarts de tand of de kies slijpen. Het gaat om de beschadigde tand, die helaas niet meer goed te herstellen is. Door de tand of kies af te slijpen komt er ruimte om er een kroon overheen te plaatsen. De volledige behandeling gebeurt onder verdoving, waardoor dit volledig pijnvrij is.

gebitsprothese kosten
gebitsprothese kosten en vergoeding

Kroon op een implantaat laten plaatsen

De tandarts kan de kroon over een tand plaatsen, net als op een implantaat. In dat geval zal de implantoloog een implantaat plaatsen. De tandarts gebruikt het implantaat in plaats van een afgeslepen tand, om daar de kroon op te kunnen bevestigen.

De kroon wordt op het implantaat geschroefd. De tandarts zal de schroef afdichten met een laagje composiet. Er ontstaat op die manier een sterke verbinding.

Kroon vervangen

Heeft u al een kroon, maar is die los komen te zitten of om een andere reden aan vervanging toe? Een kroon gaat gemiddeld genomen zo’n 10 jaar mee. Na die tijd is het verstandig om de kroon in ieder geval te laten controleren, en waarschijnlijk te laten vervangen.

Het vervangen van een kroon is niet pijnlijk. In principe is er sprake van een vergelijkbare behandeling. De tand is al afgeslepen, omdat er een kroon overheen heeft gezeten. Het is voor de tandarts voldoende om de oude kroon te verwijderen en een nieuwe terug te plaatsen.

De behandeling is op die manier minder ingrijpend. Zowel het vervangen van een kroon als het plaatsen van een nieuwe kroon is niet pijnlijk, dus daarover hoeft u zich geen zorgen te maken.

Zoek een praktijk bij u in de buurt

Een kroon plaatsen is niet pijnlijk

Een kroon plaatsen is niet pijnlijk. Ook in de periode na de behandeling zal u daar in de meeste gevallen geen last van hebben, in ieder geval geen pijn. Wel is het mogelijk dat het in het begin een beetje vreemd aanvoelt. Dat heeft te maken met de gevoeligheid, omdat de tandarts een ingreep in de mond heeft moeten doen. De gevoeligheid verdwijnt vanzelf weer, dus daar heeft u na een paar dagen over het algemeen geen last meer van.

Het komt soms voor dat een kroon net iets hoger is dan de tand die er eerst zat. In de mond zal alles in het begin wat groter aanvoelen dan het daadwerkelijk is, dus het is belangrijk om daar even aan proberen te wennen. Wel is het verstandig om de tandarts door te geven dat het anders aanvoelt dan u had verwacht. In sommige gevallen kan de tandarts de kroon een beetje bijslijpen, om op die manier toch de ideale hoogte te bereiken. Zo is het plaatsen van een kroon niet pijnlijk en heeft u daar ook na afloop geen last meer van.

Wilt u meer weten over het plaatsen van een kroon en hoe we u van dienst kunnen zijn? Bel ons op telefoonnummer 085-0291409 of gebruik het onderstaand contactformulier. We horen graag van u!

Deel dit bericht

Philip Vink

Philip Vink
Algemeen directeur van Vink tandtechniek en Tandprothetiek. Allround tandtechnieker, gebitsprothese specialist. En klinisch prothese technieker. Gespecialiseerd in het maken en aanmeten van alle uitneembare voorzieningen zoals kunstgebitten, frames en alle constructies op implantaten zoals kunstgebitten op implantaten.

Opleidingen
2006-2010 Tandtechnicus, – Dutch HealthTec Academy, • 2011-2012 Tandtechnicus specialisatie prothese, – Dutch HealthTec Academy, • 2012-2014 klinisch prothese technicus, – UMC te Nijmegen, •2014 – heden jaarlijks meerdere cursussen op alle fronten van het vakgebied.