824 Ratings 9,3

Home / Nieuws / Een brug voor uw tanden: wat is het en wat zijn de kosten?

Een brug voor uw tanden: wat is het en wat zijn de kosten?

Vaak wordt een brug geplaatst op het moment dat er slechts een paar tanden of kiezen in het gebit vervangen hoeven te worden. De behandeling is doorgaans relatief pijnloos en het resultaat is vaak een prachtig, natuurlijk uitziend gebit. Hoewel bruggen vroeger vooral werden geplaatst voor het oplossen van medische problemen aan het gebit, worden ze tegenwoordig ook steeds vaker om cosmetische redenen geplaatst. Zo kan een brug bijvoorbeeld ook worden gebruikt als je je eigen tanden wat mooier wilt maken.

Doordat het laten plaatsen van een brug niet onder de vergoeding van uw basisverzekering valt, kunnen de kosten aardig oplopen op het moment dat u er niet aanvullend voor verzekerd bent. Doordat de kosten van een brug voor de tanden vaak als hoog worden ervaren, kiezen veel mensen ervoor om voor het jaar waarin ze één of meerdere bruggen door de tandarts willen laten plaatsen een aanvullende (tandarts)verzekering af te sluiten. Bent u benieuwd wat een brug precies is en welke kosten u kunt verwachten als u een brug laat plaatsen door een tandarts? We vertellen het u! Uiteraard kunt u ook contact met ons opnemen voor een specifieke prijsopgaaf.

Wat is een brug precies?

U heeft waarschijnlijk al wel eens van een brug voor uw tanden gehoord, maar u weet wellicht nog niet precies wat het is. Kronen en bruggen worden vaak in één adem genoemd. Hoewel de functie van een brug in principe vergelijkbaar is met die van een kroon, zijn er wel degelijk verschillen.

Op het moment dat u meerdere ontbrekende of afgebroken tanden hebt die naast elkaar liggen, dan wordt er vaak gekozen voor het plaatsen van een brug in plaats van losse kronen. Een brug is eigenlijk niets anders dan verschillende losse kronen die aan elkaar vast zijn gemaakt. In principe wordt er al gekozen voor het plaatsen van een brug in plaats van losse kronen op het moment dat er minimaal twee naast elkaar gelegen tanden of kiezen moeten worden behandeld. Net als losse kronen, kan een brug zowel voor het behandelen van medische klachten of vanwege cosmetische redenen worden geplaatst. De kosten voor een brug worden niet vergoed vanuit uw basisverzekering. Zonder aanvullende zorgverzekering moet u de prijs van de behandeling dus zelf betalen.

gebitsprothese kosten
gebitsprothese kosten en vergoeding

Wanneer heeft u een brug nodig?

Aangezien het plaatsen van een brug een relatief pijnvrije behandeling is, heeft dit vaak de voorkeur boven andere, meer ingrijpende behandelingen. Een brug wordt doorgaans in de volgende situaties geplaatst:

  • Op het moment dat u door uw gebit niet goed kunt kauwen. Het plaatsen van een brug zorgt ervoor dat de tanden of kiezen hun oorspronkelijk vorm en functie weer terugkrijgen. Als uw gebit de oorzaak is van het moeizame kauwen, dan kan het laten plaatsen van een brug dit oplossen.
  • Om het uiterlijk van uw gebit te verbeteren. Op het moment dat u ontevreden bent over het uiterlijk van meerdere naast elkaar gelegen tanden, dan kunt u overwegen om een brug te laten plaatsen. Zo is een brug bijvoorbeeld een goede oplossing als u last heeft van verkleurde of vervormde tanden.
  • Ter preventie van toekomstige gebitsklachten. Bruggen worden soms ook geplaatst om te voorkomen dat u in de toekomst last gaat krijgen van gebitsklachten. Zo kan het plaatsen van een brug bijvoorbeeld voorkomen dat uw tanden en/of kiezen scheef gaan groeien.

Kosten van een brug bij de tandarts

Op het moment dat u ervoor kiest om een brug te laten plaatsen door een tandarts, dan zijn hier kosten aan verbonden. Als deze kosten niet vanuit uw zorgverzekering worden vergoed, dan zult u deze zelf moeten dragen. De kosten van een brug bestaan uit de behandeling, oftewel het daadwerkelijk plaatsen van de brug, en de materiaalkosten van de brug. De prijs voor het laten plaatsen van een brug wordt jaarlijks door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) vastgesteld. Dit betekent dat u voor het laten plaatsen van een brug bij elke behandelaar hetzelfde tarief zult betalen. Toch zijn er wel degelijk prijsverschillen tussen verschillende aanbieders. Dit heeft ermee te maken dat de techniek- en materiaalkosten van de brug niet bij de behandelprijs zijn inbegrepen. Elke zorgverlener is in principe vrij om de prijs van de brug zelf te bepalen.

Een brug voor uw gebit: vergoeding van de kosten door uw zorgverzekeraar?

De kosten voor het plaatsen van een brug door een tandarts worden niet vergoed vanuit uw basisverzekering. Op het moment dat u de kosten van deze behandeling graag bij uw zorgverzekeraar wilt declareren, is het belangrijk dat u aan het begin van het jaar een aanvullende zorgverzekering afsluit waaruit tandartskosten worden vergoed. Als u geen aanvullende (tandarts)verzekering hebt, dan zult u de prijs van de brug en de kosten voor het plaatsen ervan zelf moeten betalen

 

Zoek een praktijk bij u in de buurt

De prijs van een brug voor uw tanden is maatwerk

Er is geen standaard prijs voor het laten plaatsen van een brug. Dit heeft ermee te maken dat de behandeling altijd maatwerk is en de bijbehorende kosten dus ook per patiënt kunnen verschillen. Tijdens een adviesgesprek krijgt u meestal direct te horen wat de totaalprijs van de behandeling in uw situatie is. Daarnaast heeft u ook zelf invloed op de hoogte van de kosten van een brug, omdat u vaak zelf uw voorkeur voor een bepaalde (duurdere of juist goedkopere) materiaalsoort kunt uitspreken.

Wat kost een brug bij tanden gemiddeld?

Hoewel de uiteindelijk prijs van een brug voor uw tanden van verschillende factoren afhankelijk is, kunnen we u natuurlijk wel een indicatie geven van de gemiddelde kosten voor het laten plaatsen van een brug. De gemiddelde prijs voor een driedelige brug ligt in 2019 rond de de €1750. Op het moment dat u u een vijfdelige brug wilt laten plaatsen, dan ligt de totaalprijs gemiddeld rond de €2750. Bij deze prijzen is zowel de behandeling, oftewel het plaatsen van de brug, als de materiaal- en techniekkosten van de brug inbegrepen. Op het moment dat u een brug wilt laten plaatsen, is het altijd raadzaam om vooraf een duidelijke totaalofferte aan te vragen bij de tandarts. Op deze manier weet u precies wat de kosten voor een brug bij uw tandarts zijn, waardoor u niet later voor een vervelende verrassing komt te staan.

Neem contact met ons op!

Veelgestelde vragen over een brug voor uw tanden

Een brug voor uw tanden bestaat uit meerdere kronen die aan elkaar zijn bevestigd en die over de lege ruimte van de ontbrekende tanden worden geplaatst. Hierdoor worden de tanden of kiezen weer hersteld in hun oorspronkelijke vorm en functie. De voordelen zijn een verbeterde kauwfunctie, een esthetisch mooi gebit en preventie van toekomstige gebitsklachten.

Het plaatsen van een brug is doorgaans een relatief pijnloze behandeling. Lokale verdoving wordt gebruikt om eventueel ongemak tijdens de procedure te minimaliseren.

Nee, de kosten voor het plaatsen van een brug vallen niet onder de vergoeding van de basisverzekering. U dient de kosten zelf te dragen, tenzij u een aanvullende (tandarts)verzekering heeft.

Ja, bruggen voor tanden worden steeds vaker om cosmetische redenen geplaatst. Ze kunnen worden gebruikt om tanden te verbeteren qua kleur, vorm of positie.

Ja, er zijn verschillende alternatieven voor een brug voor tanden, waaronder implantaten en partiële protheses. Uw tandarts kan u adviseren over de beste optie voor uw situatie.

Als u de kosten van een brug voor uw tanden wilt declareren bij uw zorgverzekeraar, is het belangrijk om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten die tandartskosten vergoedt.

Met goede mondhygiëne en regelmatige controles bij de tandarts kan een brug vele jaren meegaan. Het is essentieel om de brug goed te onderhouden voor een langdurig resultaat.

Het proces van het plaatsen van een tand brug kan meerdere sessies omvatten, waaronder het voorbereiden van de tanden, het nemen van afdrukken, het plaatsen van tijdelijke kronen en uiteindelijk het plaatsen van de definitieve brug.

Ja, een brug kan worden gebruikt om meerdere naast elkaar gelegen tanden of kiezen te vervangen, zelfs als er meer dan twee ontbreken.

Ja, een brug wordt als een permanente oplossing beschouwd. Met goede mondhygiëne en regelmatige tandartscontroles kan een brug voor tanden vele jaren meegaan.

Deel dit bericht

Philip Vink

Philip Vink
Algemeen directeur van Vink tandtechniek en Tandprothetiek. Allround tandtechnieker, gebitsprothese specialist. En klinisch prothese technieker. Gespecialiseerd in het maken en aanmeten van alle uitneembare voorzieningen zoals kunstgebitten, frames en alle constructies op implantaten zoals kunstgebitten op implantaten.

Opleidingen
2006-2010 Tandtechnicus, – Dutch HealthTec Academy, • 2011-2012 Tandtechnicus specialisatie prothese, – Dutch HealthTec Academy, • 2012-2014 klinisch prothese technicus, – UMC te Nijmegen, •2014 – heden jaarlijks meerdere cursussen op alle fronten van het vakgebied.