819 Ratings 9,3

Home / Nieuws / Belangrijke prijsdaling tandheelkundige kosten vanaf 2020

Belangrijke prijsdaling tandheelkundige kosten vanaf 2020

Philip | Tandtechniek

Vanaf 2020 komt er een prijsdaling van kosten voor tandheelkunde. Een behandeling binnen de tandheelkunde valt vanaf 2020 in veel gevallen voordeliger uit. Veel reguliere behandelingen worden enkele procenten goedkoper, implantaten dalen zelfs met 19% in kosten. Het gaat om nieuwe maximumtarieven binnen de tandheelkunde zoals de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die heeft vastgesteld. Gemiddeld wordt tandheelkundige zorg zo’n 5% goedkoper, er zijn echter uitzonderingen in beide richtingen. Enkele voorbeelden: de kosten voor een reguliere tandartscontrole dalen van €21,29 naar €20,01, het trekken van een kies wordt iets meer dan €2 goedkoper en zal €39,49 gaan kosten.

Prijsdaling van kosten voor tandheelkunde – implantaten

De kosten voor implantaten dalen het hardst, vanaf 2020 zijn deze 19% goedkoper. Dit zorgt uiteraard voor een interessant voordeel voor de patiënt. De branchevereniging is er aan de andere kant niet blij mee. De NZa beroept zich op een onderzoek onder 900 praktijken, naast de kosten die tandartsen maken en de vergoedingen die zij daar aan de andere kant voor moeten ontvangen. De daling van de kosten zal de kostendekkende werking niet in de weg zitten, er blijft volgens de NZa voldoende marge over.

gebitsprothese kosten
gebitsprothese kosten en vergoeding

Prijsdaling van kosten voor tandheelkunde – orthodontie

Ook bij de orthodontist is het vanaf 2020 goedkoper, de prijzen dalen daar met zo’n 1,5%. De daling is minder scherp, maar levert met name bij ingrijpende behandelingen toch een aantrekkelijk voordeel op. Ook zij houden volgens de NZa voldoende marge over, waardoor het voor patiënten voordeliger wordt om zich te laten behandelen door de orthodontist.

Twijfels over de belangen van de patiënt

De branchevereniging van tandartsen, de KNMT, is niet bepaald positief over de wijzigingen. Volgens de tandartsen zijn de wijzigingen niet in het belang van de patiënt, de kortingen op de prijzen die de NZa oplegt zouden zijn gebaseerd op gemiddelden. Volgens de tandartsen is er sprake van een vraag en aanbod dat zich op kwaliteit zou moeten bewijzen; iets waar nu geen sprake van is. In plaats daarvan beperken de maximumtarieven van dit moment de toegankelijkheid en gevarieerde mondzorg binnen de tandheelkunde en ontstaat er een rem op de innovatie. De NZa geeft aan de andere kant aan dat de tariefwijzigingen in goed overleg met de brancheorganisaties tot stand zijn gekomen. De NZa gaat nog wel uitzoeken of het mogelijk is om meer ‘zorg op maat’ te bieden.

Zoek een praktijk bij u in de buurt

Vullingen niet altijd goedkoper

Overigens worden niet alle behandelingen binnen de tandheelkunde standaard lager in prijs. Vullingen kunnen bijvoorbeeld zowel goedkoper als duurder uitvallen. Afhankelijk van de toepassing kan de prijs wat lager uitvallen, of kan deze zomaar € 10,- hoger uitkomen. Wat dat betreft zal de prijsdaling in de tandheelkunde vanaf 2020 waarschijnlijk alleen maar tot tevredenheid leiden. Wat de invloed op de kwaliteit van de tandheelkunde zal blijken blijft voorlopig onduidelijk; er is in ieder geval minder geld beschikbaar voor innovatie en vooruitgang.

Mocht u nog vragen hebben over de kosten en vergoedingen voor behandelingen, neem dan contact met ons op voor advies op maat via onderstaand formulier!

Deel dit bericht

Philip Vink

Philip Vink
Algemeen directeur van Vink tandtechniek en Tandprothetiek. Allround tandtechnieker, gebitsprothese specialist. En klinisch prothese technieker. Gespecialiseerd in het maken en aanmeten van alle uitneembare voorzieningen zoals kunstgebitten, frames en alle constructies op implantaten zoals kunstgebitten op implantaten.

Opleidingen
2006-2010 Tandtechnicus, – Dutch HealthTec Academy, • 2011-2012 Tandtechnicus specialisatie prothese, – Dutch HealthTec Academy, • 2012-2014 klinisch prothese technicus, – UMC te Nijmegen, •2014 – heden jaarlijks meerdere cursussen op alle fronten van het vakgebied.