819 Ratings 9,3

Home / Nieuws / Wat is de vergoeding voor een kunstgebit?

Wat is de vergoeding voor een kunstgebit?

Philip | Tandtechniek

Denkt u na over een (nieuw) kunstgebit en bent u benieuwd naar de vergoeding voor een kunstgebit? Een kunstgebit kan behoorlijke kosten met zich meebrengen, mede vanwege het trekken van de bestaande tanden en kiezen. Dit gebeurt over het algemeen in stappen, waardoor u meerdere afspraken moet maken in een tandheelkundige kliniek. Bij bepaalde klinieken kunt u direct na het trekken van alle tanden en kiezen gebruik maken van een immediaat gebitsprothese, in andere gevallen moet u daar nog even op wachten. We zetten de vergoedingen voor een kunstgebit vanuit de basisverzekering en aanvullende verzekering in dit artikel op een rij.

Vergoeding voor een kunstgebit vanuit de basisverzekering

Er bestaat dekking voor een kunstgebit in de basisverzekering, u kunt één keer per 5 jaar rekenen op 75% vergoeding van een volledig kunstgebit. Daarnaast ontvangt u 100% vergoeding voor de reparaties of een rebasing op het moment dat dit nodig is.

Houd er rekening mee dat u 25% van de kosten zelf betaalt, voor een boven- of onderprothese is dit gemiddeld zo’n €125. Daarnaast is het eigen risico van toepassing op deze kosten, in 2019 betaalt u daardoor de eerste €385 zelf, mits u het eigen risico nog niet heeft aangebroken. Voor reparaties of het rebasen kan een maximaal bedrag gelden, uw zorgverzekeraar kan daar meer over vertellen. Bovendien geldt er geen dekking voor het trekken van tanden en kiezen, daarvoor heeft u een aanvullende (tandarts)verzekering nodig.

gebitsprothese kosten
gebitsprothese kosten en vergoeding

Vergoeding voor een kunstgebit uit een aanvullende verzekering

Het is daarnaast mogelijk om u aanvullend te verzekeren voor tandartskosten en kosten voor bijvoorbeeld een kunstgebit. U kunt dan rekenen op 100% vergoeding van een kunstgebit, of een aanvullende dekking tot bijvoorbeeld een paar honderd euro per jaar. U betaalt enkele tientallen euro’s premie per maand extra voor de aanvullende dekking, in ruil waarvoor u kunt rekenen op maximaal 100% dekking tot €1.750 per jaar.

Zoek een praktijk bij u in de buurt

Eigen bijdrage voor een kunstgebit

Houd er rekening mee dat een eigen bijdrage tot kosten kan leiden buiten de vergoeding voor het kunstgebit om. Stel dat u bijvoorbeeld een kunstgebit voor € 1.000 laat plaatsen en u 75% vergoeding uit de basisverzekering ontvangt. U krijgt dan €750 vergoed, al is de eerste €385 voor uw eigen rekening (mits u het eigen risico nog niet heeft aangebroken). Daarnaast betaalt u €250 aan eigen bijdrage als u geen aanvullende verzekering heeft. De kosten variëren in dat geval van €250 – €625, afhankelijk van het eigen risico dat u voor het betreffende jaar nog over heeft.

Heeft u nog vragen over de vergoedingen voor een kunstgebit?

Als u een kunstgebit nodig heeft, neem dan vrijblijvend contact met ons op voor advies op maat! Het is altijd verstandig om ook contact op te nemen met de zorgverzekeraar. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.

Deel dit bericht

Philip Vink

Philip Vink
Algemeen directeur van Vink tandtechniek en Tandprothetiek. Allround tandtechnieker, gebitsprothese specialist. En klinisch prothese technieker. Gespecialiseerd in het maken en aanmeten van alle uitneembare voorzieningen zoals kunstgebitten, frames en alle constructies op implantaten zoals kunstgebitten op implantaten.

Opleidingen
2006-2010 Tandtechnicus, – Dutch HealthTec Academy, • 2011-2012 Tandtechnicus specialisatie prothese, – Dutch HealthTec Academy, • 2012-2014 klinisch prothese technicus, – UMC te Nijmegen, •2014 – heden jaarlijks meerdere cursussen op alle fronten van het vakgebied.