824 Ratings 9,3

Home / Nieuws / Alles over: Het klikgebit

Alles over: Het klikgebit

Philip | Tandtechniek

Heeft u moeite met uw huidige kunstgebit? Of bent u op zoek naar een betere oplossing? Dan is een klikgebit misschien wel iets voor u! Een klikgebit, ook wel een implantaatgedragen gebit genoemd, zit stevig vast op implantaten in uw kaak en biedt veel meer comfort en stabiliteit dan een traditioneel kunstgebit. Maar wat is een klikgebit precies, en voor wie is het geschikt? Onze specialisten leggen het allemaal uit: van de voordelen tot hoe de behandeling in zijn werk gaat. Lees verder en ontdek of een klikgebit de oplossing is waar u naar op zoek bent!

Wat is een klikgebit precies?

Een klikgebit, ook wel een implantaatgedragen gebitsprothese genoemd, is een kunstgebit dat op implantaten in de kaak wordt bevestigd. In tegenstelling tot een traditioneel kunstgebit, dat los op het tandvlees rust, wordt een klikgebit stevig vastgeklikt op de implantaten. Dit zorgt voor een stabiele en comfortabele pasvorm, waardoor problemen zoals verschuiven en pijnlijke drukplekken aanzienlijk worden verminderd.

Een klikgebit combineert het beste van twee werelden: de stabiliteit en zekerheid van vaste tanden en het gemak van een uitneembare prothese. Het biedt een uitstekende oplossing voor mensen die problemen ondervinden met een traditioneel kunstgebit en op zoek zijn naar een comfortabele, duurzame oplossing.

Een klikgebit: is dit altijd mogelijk?

Een klikgebit is een uitstekende oplossing voor diverse situaties waarin traditionele kunstgebitten niet voldoende zijn. De volgende omstandigheden maken een klikgebit geschikt:

Ernstig tandverlies: Patiënten die de meeste of al hun tanden hebben verloren, kunnen baat hebben bij een klikgebit. Dit biedt hen een stabiele en comfortabele oplossing om hun gebit te herstellen.

Loszittende kunstgebitten: Wanneer een traditioneel kunstgebit niet goed blijft zitten en vaak verschuift, kan een klikgebit een betere pasvorm en stabiliteit bieden.

Botverlies in de kaak: Bij ernstig botverlies in de kaak kan een klikgebit, ondersteund door implantaten, een stabiele oplossing bieden. Implantaten kunnen helpen om verder botverlies te voorkomen doordat ze de kaak stimuleren zoals natuurlijke tanden dat doen.

Actieve levensstijl: Voor mensen die een actieve levensstijl hebben en behoefte hebben aan een prothese die goed blijft zitten tijdens het eten, spreken en andere activiteiten, biedt een klikgebit de nodige stabiliteit en betrouwbaarheid.

Pijnlijke drukpunten: Patiënten die last hebben van pijnlijke drukpunten door een slecht passend kunstgebit kunnen profiteren van een klikgebit. De implantaten zorgen voor een betere verdeling van de druk, waardoor het comfort toeneemt.

Wanneer is het niet mogelijk?

Hoewel een klikgebit in veel gevallen een uitstekende oplossing is, zijn er situaties waarin het niet de meest geschikte optie is. Bijvoorbeeld, bij patiënten met onvoldoende botvolume of botkwaliteit kan het plaatsen van implantaten problematisch zijn. Daarnaast kunnen sommige medische aandoeningen het risico op complicaties vergroten. Ook kunnen patiënten met ernstige tandvleesproblemen of een geschiedenis van tandvleesziekten minder geschikte kandidaten zijn. In dergelijke gevallen kunnen alternatieve tandprothesen of andere tandheelkundige oplossingen overwogen worden.

Een klikgebit is dus een uitstekende oplossing voor veel mensen met gebitsproblemen, maar het is belangrijk om de individuele omstandigheden van de patiënt zorgvuldig te evalueren. Een grondige consultatie met een tandarts of kaakchirurg is essentieel om te bepalen of een klikgebit de juiste keuze is, rekening houdend met zowel de voordelen als de mogelijke beperkingen.

Klikgebit

De behandeling uitgelegd

Een succesvolle behandeling met een klikgebit vereist nauwe samenwerking tussen de tandtechnieker en de tandarts. Hieronder leest u meer over de behandeling.

1. Initiële consultatie
De behandeling begint met een uitgebreide consultatie bij de tandarts. Tijdens deze afspraak worden de mond en kaak van de patiënt zorgvuldig onderzocht. Röntgenfoto’s en soms een CT-scan worden gemaakt om de conditie van het kaakbot te beoordelen en de plaatsing van de implantaten te plannen.

2. Afdrukken nemen
De tandarts neemt afdrukken van de kaak om een nauwkeurig model van de mond van de patiënt te maken. Dit model wordt gebruikt door de tandtechnieker om de prothese te ontwerpen.

3. Plaatsing van de implantaten

In een chirurgische ingreep plaatst de tandarts of kaakchirurg de implantaten in de kaak. Deze ingreep wordt meestal uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Na de plaatsing is een genezingsperiode van enkele maanden nodig, waarin de implantaten vastgroeien in het kaakbot (osseointegratie).

4. Ontwerpen en maken van het klikgebit
In het tandtechnisch laboratorium werkt de tandtechnieker aan het ontwerpen en vervaardigen van het klikgebit. Hierbij wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen en geavanceerde technologieën. Een wasmodel wordt gemaakt om de pasvorm te controleren, waarna de definitieve prothese wordt gevormd.

5. Proefpassen:
De patiënt komt terug naar de tandarts voor een proefpassing van het klikgebit. Dit is een cruciale stap om te controleren of het gebit goed past en comfortabel zit.
Eventuele aanpassingen kunnen in deze fase worden gedaan om de perfecte pasvorm te garanderen.

6. Definitieve plaatsing
Na de proefpassing en eventuele aanpassingen wordt het definitieve klikgebit geplaatst. De tandarts zorgt ervoor dat het gebit goed vastklikt op de implantaten en geeft de patiënt instructies voor onderhoud en reiniging.

7. Nazorg en controle
Regelmatige controles zijn essentieel om de conditie van de implantaten en het klikgebit te monitoren. De tandarts en tandtechnieker werken samen om eventuele problemen tijdig te identificeren en op te lossen.

Door de gecombineerde expertise van de tandarts en tandtechnieker kan een klikgebit met precisie en hoge kwaliteit worden vervaardigd en geplaatst.

De kosten van de behandeling

De kosten van een klikgebit kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal implantaten dat nodig is en de specifieke situatie van uw kaak. Een groot voordeel van een klikgebit op vier implantaten is de zeer stevige constructie die u krijgt. Echter, dit brengt ook hogere kosten met zich mee.

Wilt u meer weten over de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een vergoeding? Lees dan ons uitgebreide artikel over de kosten van een klikgebit. Zo bent u goed geïnformeerd voordat u de stap neemt naar een comfortabeler en stabieler gebit.

Hoe kiest u de juiste prothese?

We hebben nu veel verteld over het klikgebit en de behandeling. Maar wat als u erachter bent gekomen dat dit type prothese niet geschikt is voor u? Geen zorgen, wij denken graag mee over de juiste prothese. Vink Tandtechniek is specialist in diverse soorten protheses en biedt verschillende alternatieven aan, zoals traditionele kunstgebitten, gedeeltelijke protheses en frameprotheses. Samen kijken we naar de oplossing die het beste bij uw situatie past.

Zoek een praktijk bij u in de buurt

Heeft u nog vragen over kosten, vergoedingen en/of eigen bijdrage?

Heeft u nog vragen over de kosten en vergoedingen? Twijfelt u nog welke behandeling of combinatie van behandelingen voor u de juiste keuze is? Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies op maat!

Deel dit bericht

Philip Vink

Philip Vink
Algemeen directeur van Vink tandtechniek en Tandprothetiek. Allround tandtechnieker, gebitsprothese specialist. En klinisch prothese technieker. Gespecialiseerd in het maken en aanmeten van alle uitneembare voorzieningen zoals kunstgebitten, frames en alle constructies op implantaten zoals kunstgebitten op implantaten.

Opleidingen
2006-2010 Tandtechnicus, – Dutch HealthTec Academy, • 2011-2012 Tandtechnicus specialisatie prothese, – Dutch HealthTec Academy, • 2012-2014 klinisch prothese technicus, – UMC te Nijmegen, •2014 – heden jaarlijks meerdere cursussen op alle fronten van het vakgebied.