824 Ratings 9,3

Home / Nieuws / Alles over: Het kunstgebit

Alles over: Het kunstgebit

Philip | Tandtechniek

Een kunstgebit is een hulpmiddel dat ontbrekende tanden en tandvlees vervangt. Het is uitneembaar, wat betekent dat u het kunt dragen wanneer u dat nodig heeft en het kunt verwijderen wanneer u dat wilt. Een kunstgebit kan een oplossing bieden bij problemen zoals ontbrekende tanden.

Voor veel mensen klinkt deze informatie wellicht bekend. Maar is een kunstgebit wel voor iedereen geschikt? En hoe verloopt de behandeling van een kunstgebit precies? Wij informeren u graag uitgebreid over het kunstgebit en geven u handige tips.

Voor wie is een kunstgebit geschikt?

Een kunstgebit is vooral geschikt voor mensen die te maken hebben met tandverlies of problemen hebben met hun tandvlees. Dit kan veroorzaakt worden door tandbederf, tandvleesaandoeningen of andere tandheelkundige problemen. Ongeacht de reden van het tandverlies, kan een kunstgebit helpen. Het is bedoeld voor iedereen die weer wil kunnen glimlachen, beter wil kunnen kauwen en praten. Overweeg een kunstgebit als u tanden mist en graag een oplossing wilt vinden.

De verschillende uitneembare protheses

Een kunstgebit wordt ook wel een volledige uitneembare prothese genoemd, aangezien het alle tanden in de boven- of onderkaak vervangt. Een volledige prothese is niet altijd de beste keuze voor iedereen. Gelukkig bestaan er meerdere soorten uitneembare protheses voor een gedeelte van het gebit.

Gedeeltelijke protheses

Gedeeltelijke protheses worden gebruikt wanneer slechts enkele tanden ontbreken en er nog gezonde natuurlijke tanden aanwezig zijn. Er zijn verschillende soorten gedeeltelijke protheses, waaronder frameprotheses en flexibele protheses. Deze protheses zijn ontworpen om comfortabel te passen tussen uw natuurlijke tanden en kunnen helpen om het uiterlijk en de functionaliteit van uw gebit te herstellen.

Frameprotheses

Frameprotheses bestaan uit een metalen basis die zorgt voor stabiliteit en stevigheid. Aan deze basis worden kunsttanden bevestigd die de ontbrekende tanden vervangen. De frameprothese klikt op uw natuurlijke tanden met behulp van haakjes of andere bevestigingsmechanismen, waardoor deze goed op zijn plaats blijft zitten. Deze protheses zijn duurzaam en kunnen een langere levensduur hebben dan andere soorten gedeeltelijke protheses.

Flexibele protheses

Flexibele protheses zijn gemaakt van een zacht, flexibel materiaal dat zich comfortabel aanpast aan de contouren van uw tandvlees en natuurlijke tanden. Deze protheses hebben geen metalen onderdelen en zijn daardoor vaak esthetisch aantrekkelijker en comfortabeler voor mensen met gevoelige mondweefsels. Flexibele protheses zijn lichtgewicht en bieden een natuurlijke look en feel.

Meer weten over de kosten van een kunstgebit of andere prothese? Ga voorafgaand aan het kiezen van een behandeling altijd na welke voorwaarden uw eigen zorgverzekeraar stelt en welke (delen van de) behandelingen worden vergoed voor welk percentage. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.

Kunstgebit

Een nieuw kunstgebit: Hoe werkt dit?

1. Intakegesprek en mondonderzoek: Tijdens de eerste afspraak zult u met uw tandarts of tandprotheticus praten over uw wensen en behoeften met betrekking tot uw nieuwe kunstgebit. Er zal ook een grondig mondonderzoek plaatsvinden om de conditie van uw tanden, tandvlees en kaak te beoordelen.

2. Afdrukken maken: Nadat uw mond is beoordeeld, worden er afdrukken gemaakt van uw kaak en overige tanden. Deze afdrukken worden gebruikt om een nauwkeurige mal te maken die als basis dient voor het maken van uw kunstgebit.

3. Passen van het proefgebit: Vervolgens wordt er een proefgebit gemaakt op basis van de mal. Dit proefgebit wordt in uw mond geplaatst, zodat u en uw tandarts of tandprotheticus de pasvorm, de kleur en de vorm van het gebit kunnen controleren. Eventuele aanpassingen kunnen op dit moment nog worden gemaakt.

4. Aanpassingen en definitieve plaatsing: Indien nodig worden er aanpassingen gedaan aan het proefgebit om ervoor te zorgen dat het comfortabel en goed past. Zodra alle aanpassingen zijn voltooid en u tevreden bent met het resultaat, wordt het definitieve kunstgebit vervaardigd en geplaatst.

5. Nazorg: Na het plaatsen van het definitieve kunstgebit krijgt u instructies over hoe u het gebit moet onderhouden en gebruiken. Dit omvat informatie over reiniging, het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen en hoe u problemen kunt herkennen die kunnen optreden met uw kunstgebit. Het is belangrijk om deze instructies op te volgen om de levensduur en functionaliteit van uw kunstgebit te optimaliseren.

Periodieke controle

Het is belangrijk om regelmatig naar uw tandarts of tandprotheticus te gaan, zelfs nadat u uw nieuwe kunstgebit heeft gekregen. Meestal is het advies om elke zes maanden een afspraak te maken voor controle. Tijdens deze afspraken kan uw tandarts of tandprotheticus uw kunstgebit en mondgezondheid controleren. Als er problemen zijn, kunnen deze snel worden opgemerkt en opgelost. Het helpt ook om eventuele vragen of zorgen over uw kunstgebit te bespreken. Regelmatige controles voorkomen problemen op lange termijn.

Onderhoud uw kunstgebit op de juiste manier

Het is belangrijk om uw kunstgebit goed te onderhouden om ervoor te zorgen dat het lang meegaat en comfortabel blijft zitten. Hier zijn enkele tips om uw kunstgebit goed te verzorgen:

1. Reinig dagelijks: Poets uw kunstgebit dagelijks met een zachte tandenborstel en milde zeep of speciale kunstgebit reiniger. Spoel het grondig af onder stromend water om voedselresten en tandplak te verwijderen.

2. Vermijd hitte: Probeer uw kunstgebit niet bloot te stellen aan te veel hitte, zoals heet water of warme dranken, omdat dit de vorm en pasvorm kan aantasten.

3. Bewaar het goed: Bewaar uw kunstgebit ’s nachts in een glas water of een speciale bewaardoos om uitdroging te voorkomen. Gebruik geen bleekmiddel of tandpasta, omdat dit kan leiden tot verkleuring.

4. Regelmatige controle: Maak regelmatig afspraken bij uw tandarts of tandprotheticus om de pasvorm en conditie van uw kunstgebit te laten controleren. Zij kunnen eventuele problemen snel opsporen en repareren.

5. Bescherm uw kunstgebit: Voorkom beschadigingen door uw kunstgebit niet te laten vallen of stoten.

Voor meer gedetailleerde informatie over het juiste onderhoud van kunstgebitten, raadpleeg de tips en richtlijnen van Colgate, medisch beoordeeld door Colgate Global Scientific Communications.

Alle kunstgebit behandelingen

Naast het maken van nieuwe kunstgebitten bieden wij ook andere behandelingen aan om ervoor te zorgen dat uw kunstgebit perfect past en goed blijft functioneren. Hier zijn enkele van de andere behandelingen die wij aanbieden:

Nieuw kunstgebit

Wanneer u een nieuw kunstgebit nodig heeft, zorgen wij ervoor dat het perfect op maat wordt gemaakt voor uw mond. Dit proces begint met een grondige evaluatie van uw mondgezondheid en kaakstructuur. Vervolgens maken we afdrukken van uw mond om een nauwkeurige pasvorm te garanderen. Nadat het kunstgebit is vervaardigd, wordt het aangepast en geplaatst, zodat het comfortabel zit en er natuurlijk uitziet. Onze specialisten begeleiden u door het gehele proces en geven advies over het onderhoud en de verzorging van uw nieuwe kunstgebit.

Passend maken van kunstgebitten

Als uw kunstgebit niet goed past of ongemak veroorzaakt, kunnen we aanpassingen maken om ervoor te zorgen dat het comfortabel zit en goed past. Dit kan bijvoorbeeld het bijwerken van de pasvorm of aanpassen van de hoogte van de tanden omvatten. Het passend maken van een kunstgebit wordt ook wel rebasen genoemd.

Kunstgebit in 1 dag maken

Voor mensen die snel een nieuw kunstgebit nodig hebben, bieden we de optie om een kunstgebit in één dag te maken. Dit is handig voor spoedgevallen of als u snel een vervanging nodig heeft.

Reparaties en spoedreparaties

Als uw kunstgebit beschadigd is geraakt of gebroken is, kunnen we reparaties uitvoeren om het terug te brengen naar de oorspronkelijke staat. We begrijpen dat dit soort problemen snel moeten worden opgelost, daarom bieden we ook spoedreparaties aan voor noodsituaties.

Kunstgebit passend maken

Wennen aan een nieuw kunstgebit?

Een nieuw kunstgebit kan in het begin even wennen zijn. Geen zorgen, dit is volkomen normaal! Wij hebben enkele veel voorkomende problemen inclusief tips voor u op een rijtje gezet.

Moeite met eten

Het kan wat tijd kosten om te wennen aan het eten met een nieuw kunstgebit.
Probeer kleinere hapjes te nemen en zachter voedsel te eten terwijl u eraan gewend raakt. Neem de tijd en kauw rustig om problemen te voorkomen.

Pijn of ongemak

In het begin kunt u wat pijn of ongemak ervaren, vooral tijdens het eten of praten. Dit is normaal omdat uw mond moet wennen. Het kan helpen om een pijnstiller te nemen en zacht voedsel te eten totdat het ongemak afneemt.

Ander aanzicht

Het dragen van een kunstgebit kan een verandering in uw uiterlijk met zich meebrengen. Sommige mensen ervaren een ander aanzicht van hun gezicht of glimlach nadat ze een kunstgebit hebben gekregen. Dit kan komen doordat het kunstgebit de vorm van uw kaak verandert of doordat het kunstgebit nieuwe tanden bevat die er anders uitzien dan uw natuurlijke tanden. Het kan even duren voordat u gewend bent aan dit nieuwe aanzicht. Het is belangrijk om geduldig te zijn en te onthouden dat het normaal is om even tijd nodig te hebben om aan deze verandering te wennen.

Zoek een praktijk bij u in de buurt

Heeft u nog vragen over kosten, vergoedingen en/of eigen bijdrage?

Heeft u nog vragen over de kosten en vergoedingen? Twijfelt u nog welke behandeling of combinatie van behandelingen voor u de juiste keuze is? Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies op maat!

Deel dit bericht

Philip Vink

Philip Vink
Algemeen directeur van Vink tandtechniek en Tandprothetiek. Allround tandtechnieker, gebitsprothese specialist. En klinisch prothese technieker. Gespecialiseerd in het maken en aanmeten van alle uitneembare voorzieningen zoals kunstgebitten, frames en alle constructies op implantaten zoals kunstgebitten op implantaten.

Opleidingen
2006-2010 Tandtechnicus, – Dutch HealthTec Academy, • 2011-2012 Tandtechnicus specialisatie prothese, – Dutch HealthTec Academy, • 2012-2014 klinisch prothese technicus, – UMC te Nijmegen, •2014 – heden jaarlijks meerdere cursussen op alle fronten van het vakgebied.