824 Ratings 9,3

Home / Nieuws / Bovenprothese zonder gehemelte

Bovenprothese zonder gehemelte

Een standaard uitneembare gebitsprothese heeft een vaste gehemelteplaat die tegen het gehemelte van de mond drukt. Omdat de prothese uitneembaar is, is deze plaat noodzakelijk om het gebit goed en vast op de plek te houden. Dit kan echter door sommige mensen als vervelend worden ervaren bij het dragen van het kunstgebit. Met name tijdens het eten kan de gehemelteplaat belemmerend zijn. Daarom zijn er ook gebitsprotheses beschikbaar waarbij geen gebruik wordt gemaakt van een gehemelteplaat: een bovenprothese zonder gehemelte, oftewel een klikgebit of een kunstgebit op implantaten.

Bij een klikgebit of kunstgebit op implantaten wordt de bovenprothese op implantaten in het kaakbot vastgezet. Hierdoor is het gebruik van een gehemelteplaat overbodig en is het dus in feite een bovenprothese zonder gehemelte. Het is van uw persoonlijke situatie en wensen afhankelijk welk type gebitsprothese voor u de beste keuze is. Neem contact met ons op voor een persoonlijk intakegesprek waarin we vrijblijvend advies op maat geven.

De voordelen van een bovenprothese zonder gehemelte

Een bovenprothese zonder gehemelte heeft verschillende voordelen ten opzichte van een reguliere gebitsprothese:

  • Doordat de bovenprothese op implantaten wordt vastgezet zit deze zeer stevig in de mond en is de prothese niet meer los uitneembaar. Hierdoor wordt het gevoel van het eigen gebit zo goed mogelijk benaderd. Dit komt het draagcomfort van het kunstgebit zonder gehemelte sterk ten goede.
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van een gehemelteplaat en er drukt dus niets tegen het eigen gehemelte aan. Dit zorgt voor meer gevoel en betere smaakbeleving tijdens het eten.
  • Een klikgebit is ook een geschikte oplossing voor mensen waarbij het kaakbot is geslonken en geen goede basis meer biedt voor een reguliere uitneembare prothese.
  • Net als het reguliere kunstgebit wordt ook de bovenprothese zonder gehemelte in principe voor een zeer groot deel door de reguliere zorgverzekering vergoed.
  • Kliniek met meer dan 30 jaar ervaring in het uitvoeren van complexe gebitsrenovaties.
gebitsprothese kosten
gebitsprothese kosten en vergoeding

Overstappen op een bovenprothese zonder gehemelte

Er kunnen verschillende redenen om over te stappen op gebitsprothese, welk type dit dan ook is.
Denk aan ernstig tandbederf, meerdere ontbrekende tanden en/of kiezen of een gebit dat simpelweg niet meer te redden is. In dit geval kan u kiezen om over te stappen op bovenprothese zonder gehemelte. Ook als u op dit moment al een kunstgebit heeft is het de moeite waard om te overwegen om over te stappen op een vaste gebitsprothese.

Laat u adviseren door een specialist op het gebied van gebitsprotheses

Een tandtechnisch laboratorium of tandprothetische praktijk heeft zich volledig toegelegd op het maken van gebitsprotheses. Deze worden namelijk niet door de tandarts gemaakt. De tandarts is in dit verhaal slechts de doorverwijzer naar de tandprotheticus. Daarom is het verstandig om u volledig op maat te laten adviseren door een partij die sterk is gespecialiseerd en jarenlange ervaring heeft in het volledig op maat maken van alle verschillende soorten protheses.
In onze praktijk (Vink Tandtechniek) combineren we alle specialismen: tandartsen, tandarts- implantologen, tandtechnici en tandprothetici. Doordat we dit allemaal combineren binnen één praktijk met meerdere locaties (link) kunnen we u van advies tot volledige plaatsing van de prothese en uiteindelijk ook controles, helpen. Daarbij geven we standaard volledig behandeladvies op maat. Daarbij gaan we uitgebreid met u in gesprek om te bepalen wat uw persoonlijke behoeftes zijn. Daarnaast inventariseren we de huidige mondgezondheid en bespreken we gezamenlijk welke opties u heeft.

Zoek een praktijk bij u in de buurt

De kosten voor een gehemelte vrije bovenprothese

De uiteindelijke kosten voor een gehemelte vrije prothese zijn afhankelijk van meerdere factoren.
Zoals bijvoorbeeld uw persoonlijke situatie, de huidige mondgezondheid en benodigde materiaalkosten.

Daarbij is het voor uw eigen (gedeeltelijke) bijdrage belangrijk in hoeverre u verzekerd bent. In principe wordt een zeer groot deel van de behandeling vanuit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Het is altijd aan te raden om van tevoren bij de verzekeraar te informeren over uw eigen persoonlijke dekking. Meer weten over de kosten van onze prothese behandelingen? Lees ons advies: kosten gebitsprotheses, kosten kunstgebit en kosten kustgebit reparatie.

Twijfelt u wat voor u de beste keuze is? Neem contact met ons op!

Twijfelt u nog wat voor u de beste keuze is? Neem contact met ons op, wij staan u zeer graag te woord en helpen u tijdens het gehele traject. Van het maken van de juiste keuze tot het plaatsen en onderhouden van de uiteindelijke prothese.

Deel dit bericht

Philip Vink

Philip Vink
Algemeen directeur van Vink tandtechniek en Tandprothetiek. Allround tandtechnieker, gebitsprothese specialist. En klinisch prothese technieker. Gespecialiseerd in het maken en aanmeten van alle uitneembare voorzieningen zoals kunstgebitten, frames en alle constructies op implantaten zoals kunstgebitten op implantaten.

Opleidingen
2006-2010 Tandtechnicus, – Dutch HealthTec Academy, • 2011-2012 Tandtechnicus specialisatie prothese, – Dutch HealthTec Academy, • 2012-2014 klinisch prothese technicus, – UMC te Nijmegen, •2014 – heden jaarlijks meerdere cursussen op alle fronten van het vakgebied.