897 Ratings 9,4

Home / Nieuws / Gehemelte vrije prothese voor de bovenkaak

Gehemelte vrije prothese voor de bovenkaak

Een minpunt van een standaard prothese of een regulier kunstgebit is het feit dat er een gehemelteplaat nodig is om de prothese goed op de plek te houden. Deze plaat (het bovengedeelte van de prothese) drukt tegen het gehemelte en dat kan in meerdere opzichten als vervelend worden ervaren: het neemt het gevoel in de mond (gedeeltelijk) weg en ook het draagcomfort van de gehemelteplaat kan soms niet optimaal zijn.

Dit geldt overigens niet voor alle mensen, in veel gevallen is een reguliere gebitsprothese een prima oplossing. Gelukkig is er naast de reguliere prothese ook nog een alternatief waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van een gehemelteplaat: hierbij wordt de prothese op meerdere implantaten in de bovenkaak vastgezet. Deze gehemelte vrije prothese wordt een klikgebit genoemd. Het reguliere kunstgebit en klikgebit zijn beiden populaire oplossingen als uw eigen tanden en kiezen niet meer te redden zijn. Daarnaast zijn er nog andere alternatieven, zoals all on fourall on six of kronen en bruggen op implantaten.

Hiermee is er altijd een goede optie die het best bij u past. Wat voor u de beste optie is, is sterk afhankelijk van uw huidige mondgezondheid, de sterkte en dikte van het kaakbot en uw persoonlijke wensen en behoeften. De tandtechnicus en tandprotheticus kunnen u hierin uitstekend adviseren.

De voordelen van gehemelte vrije prothese

Als u meerdere tanden en/of kiezen mist of als er sprake is van zeer ernstig tandbederf is de overstap naar een gebitsprothese soms onvermijdelijk. Het kiezen voor een gehemelte vrije prothese heeft een aantal belangrijke voordelen. Doordat de prothese op implantaten wordt bevestigd zit deze zeer stevig in de mond en is deze niet meer uitneembaar.

Daarnaast zorgt het ontbreken van de gehemelteplaat ervoor dat de prothese natuurlijker aanvoelt, met name tijdens het praten, lachen en eten. Dit komt het draagcomfort van de gehemelte vrije prothese sterk ten goede. Wat betreft de kosten voor een gehemelte vrije prothese: net als een reguliere gebitsprothese wordt het klikgebit in principe gewoon (voor een zeer groot deel) vanuit de basis zorgverzekering vergoed.

gebitsprothese kosten
gebitsprothese kosten en vergoeding

Overstappen op een gehemelte vrije prothese

Ook als u op dit moment al een kunstgebit heeft kan het een zeer goede keuze zijn om over te stappen op een gehemelte vrije prothese. Er worden dan implantaten – een soort schroefjes – in het kaakbot geïmplanteerd waarop de gehemelte vrije prothese uiteindelijk wordt ‘vastgeklikt’.

Het grote voordeel hiervan is dat de prothese zeer goed vastzit in de mond en niet uitneembaar
is. De implantaten worden door de tandarts-implantoloog in het kaakbot aangebracht. De implantaten moeten goed aan het kaakbot hechten en vastgroeien. Dit duurt meestal een aantal maanden. In de tussentijd krijgt u een tijdelijke noodprothese om de periode te overbruggen totdat u de permanente prothese krijgt. Vervolgens maakt de tandtechnicus een gehemelte vrije prothese (de definitieve prothese – het klikgebit) die uiteindelijk door de tandarts op de implantaten wordt vastgezet.

Advies door een specialist op het gebied van gebitsprotheses

Het is altijd zeer verstandig om u uitgebreid te laten adviseren door een specialist op het gebied
van gebitsprotheses. Een gehemelte vrije prothese (net alle andere soorten protheses) wordt door de tandprotheticus gemaakt. De tandarts is meestal slechts de doorverwijzer. Daarom kan de tandprotheticus u het best adviseren. Deze is volledig gespecialiseerd in protheses en heeft jarenlange kennis en ervaring. Op deze manier wordt u het best geadviseerd.

Zoek een praktijk bij u in de buurt

De kosten voor een gehemelte vrije prothese

De kosten voor een klikgebit zijn vergelijkbaar met de kosten voor een regulier kunstgebit. In principe worden deze kosten voor een zeer groot deel door de zorgverzekering vergoed. Neem contact op met uw zorgverzekeraar voor de daadwerkelijke tarieven en vergoeding.

Twijfelt u wat voor u de beste keuze is? Neem contact met ons op!

Het is een lastige keuze om over te stappen op een gehemelte vrije prothese. Wij begrijpen dat er veel vragen op u afkomen. Neem dan eens contact met ons op of kom langs op een van onze locaties. We helpen u graag en gaan vrijblijvend met u in gesprek.

Deel dit bericht

Philip Vink

Philip Vink
Algemeen directeur van Vink tandtechniek en Tandprothetiek. Allround tandtechnieker, gebitsprothese specialist. En klinisch prothese technieker. Gespecialiseerd in het maken en aanmeten van alle uitneembare voorzieningen zoals kunstgebitten, frames en alle constructies op implantaten zoals kunstgebitten op implantaten.

Opleidingen
2006-2010 Tandtechnicus, – Dutch HealthTec Academy, • 2011-2012 Tandtechnicus specialisatie prothese, – Dutch HealthTec Academy, • 2012-2014 klinisch prothese technicus, – UMC te Nijmegen, •2014 – heden jaarlijks meerdere cursussen op alle fronten van het vakgebied.