Wist u dat verschillende ziektes en de behandelingen daarvan van invloed kunnen zijn op de gesteldheid van uw gebit? Denk bijvoorbeeld aan een chemobehandeling in het geval van kanker, een zwangerschapsmisselijkheid of radiotherapeutische behandelingen. Andersom kan een slecht gebit ook een signaal zijn van mogelijke ziektes. Hart- en vaatziektes gaan bijvoorbeeld vaak gepaard met ongezonde eet- en drinkgewoontes, roken, enzovoorts. De bacteriën die hierbij in uw lichaam komen, worden via het tandvlees van uw gebit in de bloedbaan gebracht. Niet alleen zullen de slechte eet- en drinkgewoontes op deze manier zorgen voor een verslechtering van uw gebit, ook neemt de kans op hart- en vaatziektes toe.
Naast hart- en vaatziektes zijn er verschillende andere aandoeningen die een verband hebben met een slecht onderhouden gebit. In dit artikel wordt u specifiek meer verteld over het gevolg van een chemo- of radiotherapeutische behandeling op uw gebit. In sommige gevallen wordt bijvoorbeeld aangeraden om tanden en kiezen te laten trekken, voordat u aan een chemobehandeling begint. Zo voorkomt u dat uw gebit sterk achteruitgaat in deze fase.
Invloed van chemotherapie op uw gebit
Om onaangename verassingen achteraf te voorkomen, raadt men sterk aan om u voorafgaand aan een chemobehandeling te laten informeren door uw tandarts of mondhygiënist. Zij kunnen u meer vertellen over de mogelijke klachten aan uw gebit die op kunnen spelen na een chemobehandeling. Dit maakt het voor patiënten achteraf makkelijker om klachten te accepteren. Daarbij weten zij beter welke stappen zij moeten zetten om de klachten te verhelpen. Zeker bij een toediening van zogenaamd cytostatica is een goede mondhygiëne van groot belang. Cytostatica heeft als bijwerking dat het een ernstige mucositis (ontsteking van de slijmvliezen in het maag-darmkanaal) of beenmergsuppressie kan veroorzaken.
Nadat u een chemo- of radiotherapeutische behandeling heeft doorstaan, kunt u een droge mond of pijnlijk gevoel aan uw gebit ervaren. Daarbij kunnen er als gevolg van een reactie van uw slijmvliezen op de chemotherapie verschillende andere soorten klachten ontstaan. Denk bijvoorbeeld ook aan een hinderlijke slijmvorming, een ontsteking aan uw tandvlees, een vervelende smaak of een compleet smaakverlies.
Tanden trekken rond de chemobehandeling
Door de ontstekingen die in uw gebit kunnen ontstaan, kan het in sommige gevallen noodzakelijk zijn om rotte tanden en kiezen te trekken. Een chemobehandeling kan de ontstekingen in deze tanden en kiezen versterken, met een ernstige pijn tot gevolg. Daarbij voorkomt u met het trekken van tanden en kiezen dat ook andere elementen van uw gebit gaan rotten. Dit zou uw algehele mondgezondheid kunnen verslechteren.
Juist door de vergrote kans op ontstekingen aan de elementen van uw gebit, is een goede mondhygiëne essentieel in de periode rondom uw chemo- of radiotherapeutische behandeling. Zorg dat u tweemaal per dag goed poetst en breng frequent een bezoek aan uw tandarts of mondhygiënist. Zo worden beginnende ontstekingen in een vroeg stadium gedetecteerd en kunnen ze direct verholpen worden. Zij kunnen u tevens van meer advies voorzien over het onderhouden van uw gebit rond deze behandelingen.
Advies over het trekken van tanden en kiezen
Het laten trekken van tanden en kiezen uit uw gebit is geen fijne behandeling. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende manieren om de behandeling pijnloos te laten verlopen. Daarbij is het lang niet altijd noodzakelijk om tanden en kiezen te laten trekken, mits u uw gebit goed heeft (laten) onderhouden. Twijfelt u of het trekken van tanden en kiezen voor u noodzakelijk is? Laat u adviseren door onze ervaren tandtechniekers! Wij voorzien u graag van een persoonlijk en passend advies.
Bel ons op telefoonnummer 085-0291409 of gebruik onderstaand contactformulier. We horen graag van u!
Philip Vink
Algemeen directeur van Vink tandtechniek en Tandprothetiek. Allround tandtechnieker, gebitsprothese specialist. En klinisch prothese technieker. Gespecialiseerd in het maken en aanmeten van alle uitneembare voorzieningen zoals kunstgebitten, frames en alle constructies op implantaten zoals kunstgebitten op implantaten.
Opleidingen
2006-2010 Tandtechnicus, – Dutch HealthTec Academy, • 2011-2012 Tandtechnicus specialisatie prothese, – Dutch HealthTec Academy, • 2012-2014 klinisch prothese technicus, – UMC te Nijmegen, •2014 – heden jaarlijks meerdere cursussen op alle fronten van het vakgebied.