802 Ratings 9,5

Home / Nieuws / Parodontitis: wat zijn de symptomen en oorzaken?

Parodontitis: wat zijn de symptomen en oorzaken?

Heeft u last van parodontitis of denkt u dat dit het geval is? De symptomen zijn makkelijk te herkennen. We leggen u graag meer uit over de symptomen om parodontitis te herkennen, net als over de oorzaken waar dit mee te maken kan hebben. En wilt u het laten behandelen? Bij ons in de praktijken beoordelen we graag wat er precies aan de hand is! Daarna stellen we een behandelplan op en zorgen we ervoor dat u weer kunt lachen met een stralend gebit.

Symptomen van parodontitis

Benieuwd naar de symptomen van parodontitis en hoe u kunt herkennen dat u daar last van heeft? We zetten een aantal van de veel voorkomende symptomen voor u op een rij:

 • Vieze smaak in de mond
  Heeft u last van een vieze smaak in de mond? Het heeft te maken met de bacteriën die er vrijkomen, die de smaak beïnvloeden. Ze zitten een goede smaakbeleving in de weg. Als u merkt dat de smaak verandert of al een tijdje niet meer zo goed is kan het zijn dat u te maken heeft met parodontitis. Het is een van de veel voorkomende symptomen, dus iets om goed in de gaten te houden.
 • Slechte adem
  Samen met een vieze smaak in de mond is de kans groot dat u last krijgt van een slechte adem. Het gaat om een slechte adem die langere tijd voortduurt of zelfs helemaal niet meer weg lijkt te gaan. Het helpt dan niet om de tanden (nog eens) te poetsen, omdat de slechte adem waarschijnlijk snel weer terug is. Het kan een symptoom zijn van parodontitis, waardoor het belangrijk is om daar door onze tandartsen naar te laten kijken.
 • Losse tanden
  Merkt u dat uw tanden los gaan zitten of dat ze anders aanvoelen op het moment dat u bijt of kauwt? Het zijn typische symptomen van parodontitis, omdat de tanden niet meer zo goed vastzitten als normaal gesproken. In sommige gevallen komen de tanden daadwerkelijk los te zitten, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. In veel gevallen merkt u het alleen bij het bijten of kauwen, omdat er dan meer druk op de tanden komt te staan.
 • Gevoelig tandvlees
  Zodra het tandvlees zachter begint te worden of gevoeliger wordt kan het zijn dat u last heeft van parodontitis. Het is een van de symptomen, die in de meeste gevallen voorkomt in combinatie met de anderen die we hier bespreken. Merkt u dat het tandvlees pijn doet of dat het begint te bloeden na het poetsen? Het is dan belangrijk om dit goed in de gaten te houden, zeker als u ook last heeft van een van de andere symptomen.
 • Pus rond de tandvleesrand
  Krijgt u te maken met pus rond de tandvleesrand? De kans is groot dat u last heeft van parodontitis. Bovendien bevindt het zich al in een ver(der)gevorderd stadium, waardoor het verstandig is om meteen contact met ons op te nemen. Onze tandartsen kunnen beoordelen wat er aan de hand is en hoe we u daarmee goed kunnen behandelen.
gebitsprothese kosten
gebitsprothese kosten en vergoeding

Wat is de oorzaak?

Benieuwd naar de oorzaak van parodontitis en hoe u bovendien kunt voorkomen dat u daarmee opnieuw te maken krijgt? Er kan sprake zijn van verschillende oorzaken.

In de meeste gevallen ontstaat parodontitis door ontsteking van het tandvlees, wat weer komt door de ophoping van tandplak. Het is belangrijk om uw tanden regelmatig en goed te poetsen. Op die manier verwijdert u het tandplak, dat bestaat uit bacteriën die daar niet horen. Door regelmatig te poetsen houdt u de mond schoon en gezond, waardoor het niet de kans krijgt om zich te ontwikkelen tot een tandvleesontsteking.

Een ontsteking van het tandvlees hoeft over het algemeen nog geen probleem te zijn. Pas als u dit niet goed laat behandelen bestaat het risico dat er uiteindelijk parodontitis ontstaat. Op dat moment is een behandeling belangrijk, om te voorkomen dat ook de botten, het tandvlees en de rest van de tanden aangetast raken.

Uiteraard kunnen we parodontitis behandelen, waarmee we ervoor zorgen dat uw mond weer gezond wordt. We beoordelen de situatie en stellen op basis daarvan een behandelplan voor. Zo voorkomen we dat de problemen zich verder kunnen uitbreiden.

Zoek een praktijk bij je in de buurt

Behandeling van parodontitis: wat kunt u laten doen?

Wilt u uw parodontitis laten behandelen? In veel gevallen kunnen we het gebit reinigen en de problemen daarmee verhelpen. Als er sprake is van meer ernstige parodontitis kunnen we gebruik maken van antibiotica of zelfs een operatie voorstellen.

Voor de behandeling van parodontitis kijken we goed naar wat er aan de hand is en welke mogelijkheden we zien. Op die manier weet u zeker dat we daar zorgvuldig mee omgaan. Bovendien bespreken we vooraf wat er aan de hand is, welke mogelijkheden we zien en welke kosten voor de behandeling daarbij horen. Op die manier komt u niet voor verrassingen te staan en zorgen we voor een goede behandeling van de parodontitis waar u last van heeft.

Wilt u meer weten over parodontitis, de symptomen, oorzaak en de behandeling die we kunnen aanbieden? Bel ons op telefoonnummer 085-0291409 of gebruik het onderstaand contactformulier. We horen graag van u!

Deel dit bericht

Philip Vink

Philip Vink
Algemeen directeur van Vink tandtechniek en Tandprothetiek. Allround tandtechnieker, gebitsprothese specialist. En klinisch prothese technieker. Gespecialiseerd in het maken en aanmeten van alle uitneembare voorzieningen zoals kunstgebitten, frames en alle constructies op implantaten zoals kunstgebitten op implantaten.

Opleidingen
2006-2010 Tandtechnicus, – Dutch HealthTec Academy, • 2011-2012 Tandtechnicus specialisatie prothese, – Dutch HealthTec Academy, • 2012-2014 klinisch prothese technicus, – UMC te Nijmegen, •2014 – heden jaarlijks meerdere cursussen op alle fronten van het vakgebied.