In dit artikel lees u alles over onderhoud van het kunstgebit. Wanneer u een regulier kunstgebit of een kunstgebit op een staafje heeft laten plaatsen, dan is het belangrijk om deze op de juiste wijze te onderhouden. Niet alleen voorkomt u op deze manier dat er beschadigingen aan uw kunstgebit ontstaan, ook blijft het kunstgebit op deze manier fris en schoon.
In dit artikel vertellen we u meer over het bewaren van een kunstgebit als u gaat slapen. Kunt u het kunstgebit het beste op een droge plek bewaren? Is het verstandiger om voor een natte plek, zoals een bekertje water, te kiezen? Enzovoorts. Door een kunstgebit op de juiste wijze te bewaren en onderhouden zal het prettiger dragen en over het algemeen langer meegaan. Zo heeft u jarenlang plezier van een goed zittend en functionerend kunstgebit.
Uw kunstgebit droog of vochtig bewaren
De beste plek om uw kunstgebit ’s nachts te bewaren is in een opbergdoosje voor uw kunstgebit. Wanneer u de gebitsprothese in een glas water of op een soortgelijke plek zou bewaren, bevordert u de groei van schadelijke bacteriën. Men bewaart een kunstgebit vaak in het water, omdat men bang is voor de uitdroging van het kunstgebit. Tijdens het dragen hiervan wordt de gebitprothese namelijk gehydrateerd door het speeksel in uw mond.
Schoonmaken en onderhoud van het kunstgebit
Wanneer de gebitsprothese uit zou drogen, zou dit de pasvorm van de prothese ernstig kunnen belemmeren. Door uw gebitsprothese goed schoon te maken en droog te bewaren voorkomt u dit. U kunt het kunstgebit met een tandenborstel schoonmaken, zodat u deze de volgende ochtend weer fris kunt gebruiken.


Uw mondhygiëne onderhouden
Het schoonmaken van een kunstgebit is om verschillende redenen van belang. Zoals reeds beschreven gaat u de bacteriegroei op uw kunstgebit tegen, wanneer u deze iedere avond reinigt. Daarbij kan ook plak en tandsteen voorkomen worden, wat weer kan zorgen voor irritaties aan uw tandvlees. Niet voor niets is het naast het reinigen van uw kunstgebit minstens zo belangrijk om ook uw eigen mond te reinigen.
Mocht u nog eigen tanden of implantaten hebben en een gedeeltelijke prothese dragen, dan kunnen tandplak en tandsteen voor cariës en ontstekingen zorgen. Hierdoor moeten er op een later moment mogelijk meer tanden en kiezen getrokken worden, dan tot dan toe gedaan is. Daarbij is het ook voor een frisse adem van belang dat u uw mondhygiëne onderhoudt met een kunstgebit. Het is raadzaam om gebruik te maken van een zachte borstel, wat vaak fijner aan uw tandvlees zal voelen dan een harde of mediumharde tandenborstel.
Controle en onderhoud van het kunstgebit
Om er zeker van te zijn dat uw kunstgebit in goede conditie is, is het raadzaam om eens per jaar bij uw tandspecialist langs te gaan. Een tandspecialist kan controleren of de gebitsprothese de juiste vorm heeft behouden en deze waar nodig iets voor u bijstellen om irritaties aan uw gehemelte en/of tandvlees te voorkomen en zorg te dragen voor een goede kauwfunctie. Ook een jaarlijks bezoek aan de mondhygiënist kan raadzaam zijn. Een mondhygiënist geeft tips voor het onderhouden van uw algehele mondhygiëne.
Na vijf jaar kunt u de gebitsprothese weer laten vervangen voor een nieuwe gebitsprothese. De kosten voor het vervangen van een gebitsprothese worden vergoed door uw verzekeraar. Bekijk vooraf of deze kosten onder uw basisverzekering vallen, of dat u een aanvullende verzekering nodig heeft. Meer weten over de kosten van onze kunstgebit behandelingen? Lees ons advies: kosten gebitsprotheses, kosten kunstgebit en kosten kustgebit reparatie.
Reparaties aan uw kunstgebit
Mocht uw kunstgebit tussentijds duidelijk van vorm veranderd of beschadigd zijn, dan kunt u het kunstgebit laten repareren en opnieuw passend laten maken (rebasing) bij een tandtechnieker. Ook de reparaties aan kunstgebitten worden in veel gevallen door uw verzekeraar gedekt.
Heeft u vragen over het onderhoud van uw kunstgebit? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!

Philip Vink
Algemeen directeur van Vink tandtechniek en Tandprothetiek. Allround tandtechnieker, gebitsprothese specialist. En klinisch prothese technieker. Gespecialiseerd in het maken en aanmeten van alle uitneembare voorzieningen zoals kunstgebitten, frames en alle constructies op implantaten zoals kunstgebitten op implantaten.
Opleidingen
2006-2010 Tandtechnicus, – Dutch HealthTec Academy, • 2011-2012 Tandtechnicus specialisatie prothese, – Dutch HealthTec Academy, • 2012-2014 klinisch prothese technicus, – UMC te Nijmegen, •2014 – heden jaarlijks meerdere cursussen op alle fronten van het vakgebied.