819 Ratings 9,3

Home / Nieuws / Ontbrekende tanden en/of kiezen, wat nu?

Ontbrekende tanden en/of kiezen, wat nu?

Ontbrekende tanden en kiezen in uw gebit leiden een verslechtering van uw kauwvermogen en verlies van zelfvertrouwen. Niemand vindt het immers fijn om een gebit te hebben dat incompleet is. Het ontbreken van tanden en kiezen kan verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een val waarbij u tanden verloren bent, een slecht onderhouden gebit waarin tanden verloren zijn gegaan door grove tandbederf, enzovoorts.

Om de kans op het verlies van tanden en kiezen zo klein mogelijk te maken is het erg belangrijk om uw gebit goed te onderhouden. Dit betekent dat u uw gebit tweemaal per dag zou moeten poetsen en eens per driekwart jaar op controle gaat bij de tandarts. Tandsteen is bijvoorbeeld niet altijd te voorkomen door goed te poetsen en kunt u niet zelf verwijderen. Tandbederf kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een grote hoeveelheid tandsteen in uw gebit.

De gevolgen van ontbrekende tanden en/of kiezen

Het voornaamste gevolg van ontbrekende tanden en/of kiezen in uw gebit is dat uw zelfvertrouwen afneemt. Dit geldt in het bijzonder voor mensen met een gebit waarbij de zichtbare tanden en/of kiezen ontbreken. Niemand vindt het immers een fijn idee dat anderen zien dat u tanden of kiezen mist. Naast uw afgenomen zelfvertrouwen zal een ontbrekende tand of kies uw kauwvermogen verminderen. Dit betekent dat het steeds lastiger wordt om harde etenswaren, zoals bijvoorbeeld een appel of een stokbrood, te eten.

Hoe om te gaan met het verlies van tanden en/of kiezen?

Daarbij beïnvloeden ontbrekende tanden en/of kiezen de bestaande tanden en kiezen in uw gebit. Ook kan het tandvlees op deze plekken geïrriteerd en ontstoken raken, waardoor uw algehele mondgezondheid vermindert. Hierdoor kunnen andere tanden en kiezen in uw gebit ook gaan verslechteren, waardoor deze op termijn eveneens verloren kunnen gaan. Door uw gebit tijdig te laten herstellen en goed te blijven onderhouden, kan een dergelijke situatie in veel gevallen voorkomen worden. Reden genoeg om voor een goede oplossing voor ontbrekende tanden en kiezen te gaan.

gebitsprothese kosten
gebitsprothese kosten en vergoeding

Verschillende oplossingen en behandelingen

Door de juiste tandheelkundige behandeling(en) uit te laten voeren kunt u verdere gevolgen van het ontbreken van tanden en kiezen voorkomen. Hierbij is het afhankelijk van het aantal ontbrekende tanden en kiezen, wat de meest voor de hand liggende oplossing voor u is. In het geval van een of twee ontbrekende tanden en kiezen is een volledige gebitsprothese geen goede oplossing. In dit geval kunt u kiezen voor kronen, die op implantaten in uw boven- en onderkaak bevestigd worden. De combinatie van een kroon met implantaten zorgt ervoor dat de kronen uiterst stevig op hun plek blijven zitten. Het voordeel is dat de eigen tanden en/of kiezen hierbij behouden blijven.

Wat te doen bij een groot aantal ontbrekende tanden en/of kiezen?

Mochten er meerdere ontbrekende tanden en kiezen zijn, dan kunt u voor een complete gebitsprothese kiezen. Bij een complete gebitsprothese kiest u tussen een kunst- of klikgebit. In het geval van een klikgebit moet u implantaten laten plaatsen. Doordat het klikgebit op de implantaten wordt vastgezet, bent u ervan verzekerd dat uw gebit niet zal verplaatsen. Dit is een van de grootste ergernissen van mensen die een regulier kunstgebit gebruiken.

Zoek een praktijk bij u in de buurt

Esthetische tandheelkunde

Het kan lastig zijn om voor uzelf te bepalen welke oplossing voor de ontbrekende tanden en/of kiezen in uw gebit de beste keuze is. Bij een kunst- of klikgebit zullen overige tanden en kiezen getrokken moeten worden, wat bij een gebit waarin slechts één of twee ontbrekende tanden en kiezen vaak niet nodig is. Wilt u meer weten over esthetische behandelingen aan uw gebit? Laat u informeren door een van onze tandtechniekers. Zij hebben zeer ruime ervaring in het uitvoeren van dit type behandelingen. Zij voorzien u graag geheel vrijblijvend van meer informatie over verschillende oplossingen en behandelingen.

Neem snel en vrijblijvend contact met ons op!

Deel dit bericht

Philip Vink

Philip Vink
Algemeen directeur van Vink tandtechniek en Tandprothetiek. Allround tandtechnieker, gebitsprothese specialist. En klinisch prothese technieker. Gespecialiseerd in het maken en aanmeten van alle uitneembare voorzieningen zoals kunstgebitten, frames en alle constructies op implantaten zoals kunstgebitten op implantaten.

Opleidingen
2006-2010 Tandtechnicus, – Dutch HealthTec Academy, • 2011-2012 Tandtechnicus specialisatie prothese, – Dutch HealthTec Academy, • 2012-2014 klinisch prothese technicus, – UMC te Nijmegen, •2014 – heden jaarlijks meerdere cursussen op alle fronten van het vakgebied.