824 Ratings 9,3

Home / Nieuws / Wanneer moet ik overstappen op een kunstgebit?

Wanneer moet ik overstappen op een kunstgebit?

Philip | Kunstgebit

Bij het ontbreken van tanden en kiezen in uw gebit kan een het overstappen op een kunstgebit een goede oplossing zijn. Een kunstgebit wordt in verschillende vormen aangeboden. Denk aan het reguliere, uitneembare kunstgebit en een modern klikgebit. Een klikgebit wordt in tegenstelling tot een kunstgebit op implantaten bevestigd.

Zo wordt voorkomen dat de gebitsprothese beweegt tijdens het eten of praten. Het is echter niet altijd direct noodzakelijk om over te stappen op een kunstgebit wanneer u slechts enkele of meerdere tanden en kiezen mist. Er zijn verschillende zeer goede alternatieven voor een kunstgebit, die vaak een betere optie zijn bij het ontbreken van slechts enkele tanden en/of kiezen.

Meerdere ontbrekende tanden en kiezen

Overstappen op een kunstgebit wordt aangeraden aan mensen die veel tanden en/of kiezen missen of waarvan de tanden en kiezen door bijvoorbeeld tandbederf niet meer te redden zijn. In dit geval is het een te ingrijpende behandeling om voor iedere ontbrekende tand of kies een kroon en implantaat te plaatsen. Daarbij is ook het gebruik van bruggen geen mogelijkheid in zo’n situatie. De tanden en kiezen die u nog in uw gebit heeft staan zullen voorafgaand aan het plaatsen van het kunstgebit getrokken worden.

Overstappen op een kunstgebit

Tegenwoordig beschikken tandtechniekers over dermate geavanceerde technologie, dat men kunstgebitten naadloos kan laten aansluiten op de wensen van patiënten. Denk aan wensen over de vorm en kleur van tanden, de keuze tussen een vaste of losse gebitsprothese, enzovoorts. Ook kunnen voor het plaatsen van gebitsprotheses uitgebreide digitale scans van uw huidige gebit worden gemaakt. Om tot de perfecte oplossing te kunnen komen die zo goed mogelijk aansluit bij uw eigen gebit. Zo is het laten aanmeten van een gebitsprothese steeds gemakkelijker en beter geworden in de afgelopen jaren. Dit komt het eindresultaat enkel ten goede!

gebitsprothese kosten
gebitsprothese kosten en vergoeding

Ernstig verslechterd gebit

Niet alleen bij een gebit met meerdere ontbrekende tanden en kiezen zal een tandarts opteren om over te stappen op een kunstgebit. Ook wanneer uw gebit ernstig verslechterd is, kan het verstandig zijn om voor een kunst- of klikgebit te kiezen. Bij een groot aantal slechte tanden en kiezen is uw gebit soms niet meer te redden, waardoor deze slechte elementen getrokken moeten worden. Zo wordt voorkomen dat deze elementen de gezonde tanden en kiezen of uw tandvlees verder aantasten. Doordat het tandvlees vaak al ernstig is aangetast heeft het gebruik van kronen of bruggen weinig effect.

Om u uw kauwvermogen en zelfvertrouwen terug te geven tandartsen ook in dit geval vaak het advies om over te stappen op een kunstgebit. Hierbij kunt u kiezen tussen een los kunstgebit en een vast klikgebit. Bij een klikgebit worden meerdere implantaten in uw onder- en bovenkaak geplaatst, waarop het klikgebit vervolgens bevestigd wordt. Door gebruik te maken van implantaten bent u ervan verzekerd dat de gebitsprothese stevig vast komt te zitten en niet zal bewegen tijdens het eten of praten.

Zoek een praktijk bij u in de buurt

Overstappen op een kunstgebit? Laat u adviseren door een ervaren tandtechnieker!

De overstap naar een gebitsprothese is voor veel mensen behoorlijk groot. Niet alleen zien mensen op tegen het laten trekken van de eigen tanden en kiezen, ook is het niet voor iedereen een fijn idee om voortaan met een prothese te moeten leven. Een kunstgebit biedt u echter tal van verschillende voordelen als u meerdere tanden of kiezen mist, als uw gebit ernstig verslechterd is, enzovoorts. Denk bijvoorbeeld aan uw zelfvertrouwen, dat met een mooi kunstgebit toe zal nemen!

Neem contact met ons op

Om een goed beeld te hebben van de mogelijkheden die tegenwoordig geboden worden op het gebied van gebitsprotheses, is het sterk aan te raden om u goed te laten adviseren. Onze ervaren tandtechniekers voorzien u graag van een passend en persoonlijk advies! Samen kijken we welke gebitsprothese bij uw situatie past. Neem vandaag nog contact met ons op, wij staan u graag te woord!

Deel dit bericht

Philip Vink

Philip Vink
Algemeen directeur van Vink tandtechniek en Tandprothetiek. Allround tandtechnieker, gebitsprothese specialist. En klinisch prothese technieker. Gespecialiseerd in het maken en aanmeten van alle uitneembare voorzieningen zoals kunstgebitten, frames en alle constructies op implantaten zoals kunstgebitten op implantaten.

Opleidingen
2006-2010 Tandtechnicus, – Dutch HealthTec Academy, • 2011-2012 Tandtechnicus specialisatie prothese, – Dutch HealthTec Academy, • 2012-2014 klinisch prothese technicus, – UMC te Nijmegen, •2014 – heden jaarlijks meerdere cursussen op alle fronten van het vakgebied.