802 Ratings 9,5

Home / Nieuws / Wat kost een kunstgebit?

Wat kost een kunstgebit?

Philip | Kunstgebit

Wat kost een kunstgebit, worden de behandelingen vergoed door de zorgverzekering en hoe hoog is de eigen bijdrage? Voor het herstel of vervangen van een slecht gebit heeft u verschillende mogelijkheden. Het is sterk van uw persoonlijke situatie afhankelijk welke behandelmethode of oplossing het best bij u past.

Denk bijvoorbeeld aan het aantal tanden en kiezen die ontbreken of niet meer te herstellen zijn. Wanneer er slechts enkele tanden en kiezen ontbreken, kan het gebruik van losse kronen en bruggen een betere oplossing zijn. In dit artikel beschrijven we alles over de kosten voor een kunstgebit. Voor veel mensen is het namelijk onduidelijk wat een kunstgebit kost, hoe het geregeld is met vergoedingen en hoe hoog de eigen bijdrage is.

Wat kost een kunstgebit?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een kunstgebit vaak een goedkopere optie is dan een klikgebit. Dit betekent niet dat een kunstgebit altijd de slimste optie is. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat een klikgebit op implantaten bevestigd wordt, waardoor het zeer vast zit en niet beweegt tijdens het eten, drinken of lachen. Ook de algemene aanname dat een kunstgebit erg duur is voor de patiënt klopt niet.

Dekking vanuit de (basis) zorgverzekering

Wist u bijvoorbeeld dat de kosten voor een kunstgebit in veel gevallen gedekt worden vanuit uw basisverzekering? De basisverzekering dekt doorgaans een zeer groot deel van de kosten voor het laten plaatsen of repareren van kunstgebitten. Mocht u de volledige behandeling vergoed willen krijgen, dan kan het raadzaam zijn om het afsluiten van een aanvullende verzekering te overwegen.

gebitsprothese kosten
gebitsprothese kosten en vergoeding

Welk gedeelte van de behandeling wordt vergoed?

Wanneer u twijfelt over de dekking van uw verzekeringen, dan kunt u in de polisvoorwaarden opzoeken welk deel van de kosten vergoed wordt. Ook kunt u telefonisch contact opnemen met uw verzekeraar om de dekking van uw huidige verzekeringen door te spreken. Zo weet u precies welk deel van de kosten door uzelf betaald moet worden. Een aanvullende verzekering dekt doorgaans ook de wettelijk verplicht gestelde eigen bijdrage voor een kunstgebit. Op deze manier is een kunstgebit kostentechnisch gezien een zeer aantrekkelijke optie.

De opbouw van de kosten voor een kunstgebit

Het is logischerwijs van uw persoonlijke situatie afhankelijk, hoe hoog de kosten voor het voorbereiden, maken en plaatsen van een kunstgebit precies gaan zijn. Denk bijvoorbeeld aan het aantal tanden en kiezen wat getrokken moet worden voordat het kunstgebit geplaatst kan worden. Ook zullen er een aantal digitale scans gemaakt moeten worden, om het kunstgebit op maat te kunnen maken. U wilt er immers zeker van zijn, dat het kunstgebit naadloos aansluit bij de vorm van uw gebit. Neem contact op met een tandspecialist bij u in de buurt, om een begroting op te stellen op basis van uw specifieke situatie. Dit geeft u een goed beeld van de daadwerkelijke kosten voor een kunstgebit. Door de jarenlang ervaring die wij hebben, is het voor ons heel eenvoudig om een dergelijk kostenplaatje voor u op te stellen

Zoek een praktijk bij je in de buurt

Toekomstige kosten bij een kunstgebit

Hoewel u hoopt dat het u niet overkomt, kan uw kunstgebit na verloop van tijd beschadigd raken. Denk bijvoorbeeld aan het breken van het kunstgebit door het eten van harde etenswaren. In zo’n geval moet u opnieuw bij uw specialist langsgaan om het kunstgebit te laten repareren en weer passend te laten maken. Gelukkig is het meestal mogelijk om het gebit snel te repareren. Net als de kosten voor het plaatsen van een kunstgebit, worden ook de kosten voor het repareren van kunstgebitten vaak gedekt door uw verzekering. Het is nu opnieuw van belang om vooraf uit te zoeken op welke manier uw basis- en aanvullende verzekering u dekt bij het repareren van een kapot kunstgebit.

De levensduur van een kunstgebit

Naast het feit dat gebit beschadigd kan raken en/of opnieuw passend gemaakt moet worden, heeft een kunstgebit ongeveer een levensduur van vijf jaar. Daarna zal er een nieuw gebit gemaakt moeten worden. Ook dit wordt weer grotendeels gedekt door de zorgverzekeraar. In veel gevallen zelfs voor meer dan 75%! De zorgverzekering stelt hier richtlijnen voor op. Ook bij het vervangen van een kunstgebit is het verstandig om eerst te informeren over de vergoedingen. Zo komt u niet voor vervelende verrassingen te staan.

Twijfelt u over de kosten van een kunstgebit of klikgebit?

Wat kost een kunstgebit? Of beter nog, wat kost het uiteindelijk voor u? Twijfelt u of het voor u financieel haalbaar is om over te stappen op een (nieuw) kunstgebit of klikgebit? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op? Wij adviseren u welke stappen u het beste kunt nemen.

Deel dit bericht

Philip Vink

Philip Vink
Algemeen directeur van Vink tandtechniek en Tandprothetiek. Allround tandtechnieker, gebitsprothese specialist. En klinisch prothese technieker. Gespecialiseerd in het maken en aanmeten van alle uitneembare voorzieningen zoals kunstgebitten, frames en alle constructies op implantaten zoals kunstgebitten op implantaten.

Opleidingen
2006-2010 Tandtechnicus, – Dutch HealthTec Academy, • 2011-2012 Tandtechnicus specialisatie prothese, – Dutch HealthTec Academy, • 2012-2014 klinisch prothese technicus, – UMC te Nijmegen, •2014 – heden jaarlijks meerdere cursussen op alle fronten van het vakgebied.