dec 03

De voor- en nadelen van een kunstgebit

Een kunstgebit zal niet direct de eerste oplossing zijn waaraan u denkt bij het herstel van een slecht gebit. Een kunstgebit is ook lang niet altijd de enige oplossing. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij u slechts enkele tanden en kiezen mist. In zo’n geval kan het verstandiger zijn om de ontstane gaten in uw gebit op te vullen met kronen en bruggen. Voor het plaatsen van een kunstgebit moeten immers ook uw gezonde tanden en kiezen getrokken worden. Een echte specialist adviseert u bij het maken van de juiste keuze voor het herstel van uw gebit! In dit artikel bespreken we verschillende voor- en nadelen van een kunstgebit.

Op basis van deze voor- en nadelen kunt u voor uzelf bepalen of een complete gebitsprothese voor u interessant kan zijn. Mocht u het lastig vinden om te bepalen wat voor u de beste optie is, dan kunt u contact opnemen met een locatie van Vink Tandtechniek bij u in de buurt. Een tandspecialist kan u uitgebreid vertellen over het proces van het plaatsen van een kunstgebit. Ook kan een dergelijke specialist uw persoonlijke situatie beoordelen. Waar een kunstgebit voor de een meer voordelen dan nadelen heeft, hoeft dat voor een ander niet te gelden.

De belangrijkste voordelen van een kunstgebit

Het laten plaatsen van een kunstgebit brengt verschillende voordelen met zich mee. Als belangrijkste voordeel van een kunstgebit kan het herstel van uw lach en kauwvermogen worden genoemd. Bij het uitvallen of noodgedwongen trekken van tanden en kiezen kan het eten van harde etenswaren steeds lastiger worden. Het herstel van een slecht gebit met een kunstgebit zorgt er in zo’n geval voor dat het eten van harde etenswaren niet langer een probleem voor u is. Het is bij een klikgebit mogelijk om deze op implantaten te plaatsen, waardoor uw kunstgebit niet zal verplaatsen tijdens het eten, drinken en praten.

De voor- en nadelen van kunstgebit

Een bijkomend nadeel aan het ontbreken van tanden en kiezen, is dat het uw zelfvertrouwen ernstig aan kan tasten. Niemand zal immers breed glimlachen, wetende dat anderen de slechte staat van uw gebit zullen zien. Door een kunstgebit te laten plaatsen kunt u het aanzicht van uw gebit herstellen en daarmee uw zelfvertrouwen vergroten. U hoeft niet bang te zijn dat anderen zien dat u een kunstgebit heeft. Met de hedendaagse technieken is het mogelijk om uw kunstgebit naadloos aan te laten sluiten op uw persoonlijke smaak. U kunt bijvoorbeeld kiezen welke kleur en vorm u uw gebitsprothese wilt geven.

Tot slot zijn ook de relatief lage kosten van een kunstgebit een reden voor veel mensen om een kunstgebit te laten plaatsen. In sommige gevallen is het mogelijk om via uw zorgverzekeraar een vergoeding te krijgen voor uw kunstgebit. Informeer eens bij uw zorgverzekeraar hoe dit in uw geval geregeld is. Zo wordt het laten plaatsen van een kunstgebit nog aantrekkelijker.

De nadelen van een kunstgebit

Naast de verschillende voordelen aan een kunstgebit, zitten er ook enkele nadelen aan deze oplossing voor een slecht gebit. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van uw eigen tanden en kiezen. Om een kunstgebit te kunnen plaatsen zullen alle resterende tanden en kiezen getrokken moeten worden. Daarbij zal ook uw kaakbot slinken als gevolg van het plaatsen van een kunstgebit. Door implantaten te gebruiken voor het vastzetten van het kunstgebit, bent u ervan verzekerd dat uw gebitsprothese netjes op z’n plaats zal blijven zitten tijdens het eten, drinken en kauwen.

Mocht u voor een regulier kunstgebit kiezen, dan geldt bovenstaand argument niet. Een regulier kunstgebit zit namelijk niets vast in uw kaak, waardoor het kunstgebit heel lichtjes zou kunnen bewegen tijdens het eten of drinken.

De voor- en nadelen van een kunstgebit

Twijfelt u over de voor- en nadelen van een kunstgebit?

We begrijpen dat het een moeilijke beslissing kan zijn om over te stappen op een kunstgebit. Een kunstgebit is ook niet altijd de beste oplossing. Twijfelt u? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten gaan met u in gesprek en geven u een advies op maat.