802 Ratings 9,5

Home / Nieuws / Wat zijn de oplossingen voor een slecht gebit?

Wat zijn de oplossingen voor een slecht gebit?

Wat zijn de oplossingen voor een slecht gebit? Een slecht gebit zorgt bij veel mensen voor een vermindering van het zelfvertrouwen. Denk bijvoorbeeld aan een gebit waarin tanden en kiezen ontbreken, een gebit met verkleurde tanden en kiezen, enzovoorts. Ook neemt het kauwvermogen af bij een slecht gebit. Het verschilt per situatie welke behandeling het meest voor de hand ligt. Een gebit met verkleurde tanden en kiezen vergt immers een geheel andere aanpak, dan een gebit met tanden of kiezen met in slechte gezondheid. Datzelfde geldt voor het verschil in behandeling tussen een gebit waarin een of twee tanden ontbreken en een gebit met vijf of zes ontbrekende tanden en kiezen.

In dit artikel geven we een beschrijving van de verschillende soorten behandelingen die kunnen worden uitgevoerd om een slecht gebit te herstellen.

Oplossingen voor een slecht gebit – meerdere ontbrekende tanden en kiezen

Bij een slecht gebit met meerdere slechte tanden en kiezen zal een tandarts in veel gevallen meerdere elementen uit het gebit moeten trekken. Het heeft in dit geval geen zin om de losse elementen te vervangen door individuele kronen. Verstandiger is het om uw bestaande gebit te vervangen voor een kunstgebit of een klikgebit. Bij een klikgebit kunnen implantaten gebruikt worden, die voor extra stabiliteit zorgen. De implantaten worden in de boven- en onderkaak geplaatst, waar het klikgebit vervolgens op vastgezet wordt. Het voordeel van een klikgebit op implantaten is het feit dat het klikgebit zeer goed vastzit en niet zal verschuiven tijdens het eten of praten.

‘All on four’ en ‘all on six’

Informeer ook eens naar de all on four– en all on six-methodiek bij uw tandarts. Bij all on four of all on six wordt er een complete brug vastgezet op vier of zes implantaten. Bij deze methode wordt het gevoel van de eigen tanden zeer goed benaderd. U ziet en voelt het verschil met de eigen tanden en kiezen nauwelijks tot niet.

gebitsprothese kosten
gebitsprothese kosten en vergoeding

Eén of enkele tanden en kiezen vervangen

Mochten er enkele of kiezen in uw gebit ontbreken, dan is het gebruik van een kunst- en klikgebit geen goede oplossing. Bij een kunst- of klikgebit moeten uw overige tanden en kiezen ook getrokken worden. Verstandiger is het om te kiezen voor kronen en bruggen, eventueel in combinatie met implantaten. Ook hier draagt het gebruik van de implantaten bij aan de stabiliteit van de kronen en bruggen in uw gebit.

Oplossingen voor een slecht gebit – facings en kronen

Wanneer een tand of kies niet ontbreekt maar wel beschadigd, gebroken of een andere vorm van tandbederf heeft, kan een facing of kroon een goede oplossing zijn. Bij een facing wordt er een kapje over de beschadigde tand geschoven, waarmee de tand beschermd wordt. Bij een kroon geldt hetzelfde, maar dan voor de kies. Het is afhankelijk van de oorzaak van de breuk van uw tand of kies, of dit een goede oplossing is. Bij een rottende tand of kies is het gebruikelijker om deze te laten trekken. Zo wordt voorkomen dat uw algehele mondgezondheid achteruitgaat door een of enkele beschadigde tanden of kiezen.

Zoek een praktijk bij je in de buurt

Oplossingen voor verkleurde tanden en kiezen

Mochten er geen tanden of kiezen ontbreken, dan kan er alsnog sprake zijn van een slecht gebit. Denk bijvoorbeeld aan een gebit met een aantal ernstig verkleurde tanden en kiezen. Ook in dit geval zal een tandarts u in veel gevallen aanraden om gebruik te maken van facings. De facings kunt u iedere gewenste kleur en vorm geven, zodat uw gebit weer als vanouds lijkt! Veel mensen vinden het niet mooi wanneer hun tanden en kiezen spierwit gemaakt worden bij een behandeling. Met facings kiest u een kleur die bij u past!

Tanden en kiezen bleken

In sommige gevallen kan het professioneel bleken van tanden en kiezen zeer goede resultaten opleveren. Op deze manier worden uw tanden en kiezen enkele tot meerdere tinten lichter gemaakt. Hierdoor ziet uw lach er direct een stuk beter uit!

Oplossingen voor een slecht gebit en esthetische behandelingen

Wilt u meer weten over de esthetische tandheelkundige behandelingen die kunnen worden uitgevoerd om uw gebit te verbeteren? Laat u hierover adviseren door een tandarts. Onze tandtechniekers hebben ruime ervaring in het uitvoeren van verschillende soorten behandelingen. Wij voorzien u graag van een passend advies over de behandeling die voor de verbetering van uw gebit interessant kan zijn!

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Deel dit bericht

Philip Vink

Philip Vink
Algemeen directeur van Vink tandtechniek en Tandprothetiek. Allround tandtechnieker, gebitsprothese specialist. En klinisch prothese technieker. Gespecialiseerd in het maken en aanmeten van alle uitneembare voorzieningen zoals kunstgebitten, frames en alle constructies op implantaten zoals kunstgebitten op implantaten.

Opleidingen
2006-2010 Tandtechnicus, – Dutch HealthTec Academy, • 2011-2012 Tandtechnicus specialisatie prothese, – Dutch HealthTec Academy, • 2012-2014 klinisch prothese technicus, – UMC te Nijmegen, •2014 – heden jaarlijks meerdere cursussen op alle fronten van het vakgebied.