819 Ratings 9,3

Home / Nieuws / Partiële of frameprothese?

Partiële of frameprothese?

Philip | Kunstgebit

Twijfelt u tussen een partiële prothese of frameprothese? Het gaat in de beide gevallen om de vervanging van één of meerdere tanden of kiezen. Kunt u de tanden niet door een brug, kroon of implantaat laten vervangen, of gaat het om een relatief groot aantal ontbrekende tanden en/of kiezen? Dan is een partiële prothese of frameprothese wellicht een goede oplossing. In tegenstelling tot kronen, bruggen en implantaten kunt u die gemakkelijk uit de mond nemen, bijvoorbeeld om de mond en/of prothese te reinigen.

Partiële prothese

Een partiële prothese is gemaakt van een roze kunsthars, met de kleur van tandvlees. Hierin vindt een verankering van de tanden en/of kiezen plaats, de gehele prothese rust op het slijmvlies van de mond. Het is eventueel mogelijk om de prothese door middel van ankertjes vast te maken aan de eigen tanden en/of kiezen, indien u die nog (voldoende) heeft.

Frameprothese

Een frameprothese is gemaakt van metaal, waarop een tandvleeskleurige kunsthars is aangebracht. Hierop zijn vervolgens de tanden en/of kiezen bevestigd. De frameprothese rust op de overgebleven tanden en/of kiezen er is minder sprake van druk op het slijmvlies. Het is opnieuw mogelijk om gebruik te maken van ankertjes, een alternatief bestaat uit een soort slotjes. Deze zijn doorgaans niet zichtbaar van buitenaf, de ankertjes zijn dat wel.

gebitsprothese kosten
gebitsprothese kosten en vergoeding

Partiële prothese of frameprothese, de voor- en nadelen op een rij

Wilt u een overwogen keuze maken tussen een partiële prothese of een frameprothese? Een plaatprothese is een voordelige optie ten opzichte van een frameprothese, maar brengt vanwege de druk op het tandvlees eerder tandvleesproblemen met zich mee. Uw tandvlees vangt de druk van het kauwen op, waar bij een frameprothese geen sprake van is.

Bovendien kan er onder de partiële prothese gemakkelijker voedsel achterblijven, waardoor dit voor ontstekingen kan zorgen. Het is verstandig om tijdens een gratis intake te vragen naar de verschillen tussen een partiële prothese of een frameprothese en de voor- en nadelen in uw specifieke situatie. U kunt er op die manier een goede keuze en weloverwogen keuze maken

Zoek een praktijk bij u in de buurt

Twijfelt u over de keuze tussen een partiële of frameprothese?

We begrijpen dat het een moeilijke beslissing kan zijn. Neem vrijblijvend contact met ons op! Wij helpen u zeer graag!

Deel dit bericht

Philip Vink

Philip Vink
Algemeen directeur van Vink tandtechniek en Tandprothetiek. Allround tandtechnieker, gebitsprothese specialist. En klinisch prothese technieker. Gespecialiseerd in het maken en aanmeten van alle uitneembare voorzieningen zoals kunstgebitten, frames en alle constructies op implantaten zoals kunstgebitten op implantaten.

Opleidingen
2006-2010 Tandtechnicus, – Dutch HealthTec Academy, • 2011-2012 Tandtechnicus specialisatie prothese, – Dutch HealthTec Academy, • 2012-2014 klinisch prothese technicus, – UMC te Nijmegen, •2014 – heden jaarlijks meerdere cursussen op alle fronten van het vakgebied.