824 Ratings 9,3

Home / Nieuws / Waarom is de tandtechnicus de beste keus voor een nieuw kunstgebit

Waarom is de tandtechnicus de beste keus voor een nieuw kunstgebit

Bent u toe aan een nieuw kunstgebit? U kunt daarvoor het beste naar een tandprotheticus of een tandtechnicus gaan. De tandtechnicus is een tandheelkundig expert en helpt u met het juiste proces om de ideale vormgeving van het gebit te bepalen en kan uit ervaring en expertise aangeven wat voor u de beste keuze is.

Een kunstgebit ligt los in de mond en behoort tot de uitneembare voorzieningen, daarom is het van groot belang dat de pasvorm perfect is. Zowel een tandarts, een tandprotheticus als een klinisch prothese technicus (KPT, tandtechnicus) kan u hiermee van dienst zijn; de twee laatsten zijn daarvoor het best opgeleid.

Ervaring van de tandprotheticus

Ieder persoon is anders, waardoor het van belang is om een nieuw kunstgebit op volledig op maat te maken. Een tandprotheticus of tandtechnicus heeft goede kennis van zowel mondverzorging als het gebruik van materialen en toepassingen voor een kunstgebit. Deze expertise en ervaring is de ideale basis om een nieuw kunstgebit te maken dat op een uitstekende manier past. De tandtechnicus of tandprotheticus is zeer goed in staat om nauwkeurig te werken en de functies van uw gebit optimaal te herstellen. Op deze manier heeft krijgt u de lach die u verdient en de beschikking over uitstekend kauwvermogen. Zo kunt u weer zorgeloos eten en drinken

gebitsprothese kosten
gebitsprothese kosten en vergoeding

Proces bij de tandtechnicus

Benieuwd naar het proces dat een tandtechnicus of een tandprotheticus volgt om u van dienst te kunnen zijn met een nieuw kunstgebit? Het gaat om de volgende 3 stappen:

  • Eerste afdruk
  • Precisie-afdruk
  • Beetbepaling

De eerste afdruk vindt plaats met een standaardlepel en een stug aangemaakt afdrukmateriaal. Met name de overgang van de kaak naar de wang is van belang. Op basis van deze eerste afdruk wordt een gipsmodel gemaakt, op basis waarvan het mogelijk is om een individuele lepel aan te maken.

Met die individuele lepel kan de tandtechnicus vervolgens een individuele afdruk maken, waarin er met name veel aandacht is voor het afvormen van de belangrijke delen van de nieuwe prothese. Het gaat om de randen die de begrenzing en afsluiting van het nieuwe kunstgebit zullen vormen, van groot belang voor de uiteindelijke pasvorm.

De derde stap bestaat uit de beetbepaling, op basis van nieuwe individuele gipsmodellen met een set beetplaten. In de beetplaten zitten waswallen, om de relatie tussen de onder- en de bovenkaak te bepalen en de plaatsing van de nieuwe tanden en kiezen te bepalen. Tenslotte wordt er gebruik gemaakt van een pasprothese, om na te gaan of de beetbepaling goed is verlopen.

De tandtechnicus of tandprotheticus neemt op die manier de benodigde stappen om u het kunstgebit te maken en volledig aan te laten sluiten op de kaken.

Zoek een praktijk bij u in de buurt

Kunstgebit van porselein of kunststof?

De keuze tussen een porseleinen of kunststof kunstgebit is afhankelijk van verschillende factoren. Porselein heeft een natuurlijke uitstraling en kleurvastheid, maar het kan minder flexibel zijn dan kunststof. Kunststof kan daarentegen duurzamer en minder breekbaar zijn. De keuze tussen porselein en kunststof is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de gezondheid van het tandvlees, de beet en kauwkracht, persoonlijke voorkeuren en het budget.

Het is belangrijk om de keuze tussen een kunstgebit van porselein of kunststof te bespreken met een tandtechnicus. Zij zijn experts op het gebied van prothetische tandheelkunde en kunnen het beste advies geven op basis van de specifieke situatie van de persoon.

Een tandtechnicus kan een grondige evaluatie uitvoeren, rekening houdend met de mondgezondheid, de conditie van het kaakbot en andere relevante aspecten, om een weloverwogen aanbeveling te doen. Ze kunnen de voordelen en beperkingen van elk materiaal bespreken, de esthetische en functionele doelen van de persoon in overweging nemen, en een gepersonaliseerd advies geven dat het beste past bij de individuele behoeften en wensen.

Heeft u nog vragen over waarom de tandtechnieker de beste keus is?

Als u nog twijfelt of en kunstgebit voor u de juiste oplossingen is, neem dan vrijblijvend contact met ons op voor advies op maat! We helpen u zeer graag.

Deel dit bericht

Philip Vink

Philip Vink
Algemeen directeur van Vink tandtechniek en Tandprothetiek. Allround tandtechnieker, gebitsprothese specialist. En klinisch prothese technieker. Gespecialiseerd in het maken en aanmeten van alle uitneembare voorzieningen zoals kunstgebitten, frames en alle constructies op implantaten zoals kunstgebitten op implantaten.

Opleidingen
2006-2010 Tandtechnicus, – Dutch HealthTec Academy, • 2011-2012 Tandtechnicus specialisatie prothese, – Dutch HealthTec Academy, • 2012-2014 klinisch prothese technicus, – UMC te Nijmegen, •2014 – heden jaarlijks meerdere cursussen op alle fronten van het vakgebied.