Benieuwd wanneer u uw kunstgebit moet laten rebasen, of wat we daar precies onder verstaan? Rebasen gaat om het herstellen en opnieuw passend maken van uw kunstgebit, zodat dit weer goed in de mond past en goed vastzit. Na verloop van tijd kan het kunstgebit namelijk losser gaan zitten, of bepaalde drukplekken vertonen. Dat heeft te maken met het feit dat uw kaken van vorm zullen veranderen of zullen slinken nadat uw tanden en kiezen zijn getrokken. Dit is een natuurlijk proces, en valt helaas niet tegen te gaan. Het zal met name net na het trekken relatief snel verlopen. Het is daarom van belang om de pasvorm van uw kunstgebit goed in de gaten te houden en deze na verloop van tijd eventueel te laten rebasen door de tandprothetist.
Wat is rebasen?
Rebasen van een kunstgebit is een proces waarbij de pasvorm van het kunstgebit wordt verbeterd door de basis ervan te vernieuwen. Dit houdt in dat de bestaande prothese behouden blijft, maar dat de binnenkant van het kunstgebit, die in contact staat met het tandvlees, wordt vervangen door nieuw materiaal.
Wij kunnen binnen 1 dag uw kunstgebit rebasen, waardoor u niet lang op uw gebit hoeft te wachten. We maken ‘s morgens een afdruk met een dunne pasta, om de basis te vormen voor uw aangepaste kunstgebit. Vervolgens gaan we, terwijl u weer naar huis kunt, voor u aan de slag met het rebasen van uw kunstgebit. Aan het eind van de dag is uw kunstgebit klaar en nodigen we u graag uit om het te komen passen. Uiteraard zorgen we ook meteen voor een grondige reiniging van het kunstgebit, zodat deze weer als nieuw aan zal voelen.
Problemen met uw kunstgebit
Zodra de problemen met uw kunstgebit ernstige vormen aannemen is het verstandig om deze te laten rebasen. U kunt hierbij denken aan de volgende problemen:
- Drukplekken van het kunstgebit op de kaak
- Een kunstgebit dat te los zit
- Wildgroei van uw tandvlees
In alle drie die gevallen is het verstandig om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend intakegesprek. We kunnen voor u nagaan waar de problemen vandaan komen en wat we daaraan kunnen doen. In veel van de gevallen zullen we u adviseren het kunstgebit te laten rebasen. We zorgen er daarmee voor dat het kunstgebit weer aan zal sluiten op de kaak, zodat deze goed in de mond past en dat u weer op prettige wijze kan eten, lachen en praten.
Vergoeding voor het laten rebasen van uw kunstgebit
Benieuwd naar de mogelijke vergoedingen van het rebasen van uw kunstgebit door uw zorgverzekeraar? U kunt eens in de 5 jaar rekenen op de volledige vergoeding van de kosten voor het rebasen, dus 100% vergoeding. Wel is het zo dat een tandheelkundig specialist dient aan te geven dat er sprake is van een problematische situatie, waarvoor een rebasing de juiste oplossing vormt. Als dit niet gebeurt kan het zijn dat de kosten niet door de zorgverzekeraar worden vergoed. Meer weten over de kosten van onze kunstgebit behandelingen? Lees ons advies: kosten gebitsprotheses, kosten kunstgebit en kosten kustgebit reparatie.
Gratis intake gesprek
Wilt u een gratis intakegesprek aanvragen om de problemen te beoordelen, of wilt u meer informatie ontvangen? Neem vrijblijvend contact met ons op, we horen graag van u.
Philip Vink
Algemeen directeur van Vink tandtechniek en Tandprothetiek. Allround tandtechnieker, gebitsprothese specialist. En klinisch prothese technieker. Gespecialiseerd in het maken en aanmeten van alle uitneembare voorzieningen zoals kunstgebitten, frames en alle constructies op implantaten zoals kunstgebitten op implantaten.
Opleidingen
2006-2010 Tandtechnicus, – Dutch HealthTec Academy, • 2011-2012 Tandtechnicus specialisatie prothese, – Dutch HealthTec Academy, • 2012-2014 klinisch prothese technicus, – UMC te Nijmegen, •2014 – heden jaarlijks meerdere cursussen op alle fronten van het vakgebied.